Počeo parastos žrtavama hrvatske zločinačke akcije "Oluja"

Srna
Foto: RTRS

LOZNICA- U Loznici je počelo obilježavanje 29 godina od hrvatske zločinačke akcije "Oluja" u kojoj je skoro 2.000 Srba ubijeno, a Republika Srpska Krajina je etnički očišćena.

Parastos žrtavama služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, a prisutni su najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske.

U Loznici su predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednici skupština Nenad Stevandić i Ana Brnabić, premijer Srpske Radovan Višković i Srbije Miloš Vučević, ministri u obje vlade, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić i brojni Krajišnici.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 Srba, a a na evidenciji su imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz akcije i poslije nje, od kojih je 1.236 civila ili 65 odsto, a oko tri četvrtine bili su stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana