Počelo suđenje Buljubašiću i ostalima: Srbi iz Jošanice tri decenije čekaju pravdu

Srna
Počelo suđenje Buljubašiću i ostalima: Srbi iz Jošanice tri decenije čekaju pravdu

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da su pred Sudom BiH danas prisustvovali početku glavnog pretresa u predmetu "Buljubašić i ostali", na kojem je pročitana optužnica koja tereti 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ubistvo 75 civila u Jošanici, Višegradu i Čajniču, i naglasila da nakon 30 godina očekuju pravdu.

"Konačno smo dočekali da počne suđenje za ove zločine, 30 godina nadanja da se zločinci nađu pred licem pravde. Porodice žrtava, kao i svi mi, čekamo dan da se optuženi nađu iza brave i da pravda konačno bude zadovoljena", rekla je Graorčeva Srni.

Ona je podsjetila da je sudija Jasmina Ćosić Dedović koja vodi ovaj prosec bila u timu odbrane /ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici/ Nasera Orića pred Hagom.

"Kako očekivati da sad sudi za ratne zločine koje su počinili Bošnjaci?", pita Graorčeva.

Ona je podsjetila da je ovaj proces pripreman 13 godina, da su na njemu radila tri tužioca i da se vodi protiv 13 lica, te da očekuju da bude doveden do kraja, a ne da gledaju isto kao u slučaju "Dudaković" da traje više od 10 godina, a da kraja još nema.

Graorčeva je napomenula da je loptica sada u rukama Tužilaštva BiH, da dokaže navode iz optužnice, da predoči sve dokaze, izvede svjedoke koji će potvrditi i reći sve što su vidjeli i doživjeli.

"Sigurno ćemo sve pratiti pažljivo, kao i cijela javnost, jer nam je potrebno i bitno da se ovaj proces okonča, i to presudom u kojoj će oni koji su ubijali i palili dobiti višestruke kazne", naglasila je Graorčeva.

Ona je rekla da je Jošanica mjesto gdje su ubijeni civili, u svojim kućama, proslavljajući Nikoljdan, i da nikako nije mogla biti vojni cilj, što će odbrana pokušati da dokazuje.

"Nakon ubistva civila, paljenja kuća i pomoćnih objekata povukli su se sa ove teritorije, što jasno govori da namjera nije bila osvajanje nekog objekta ili teritorije, već ubistvo srpskog stanovništva, jer su ovo isključivo sela u kojima su živjeli Srbi", naglasila je Graorčeva.

Ona je rekla da su ubijani mahom starci, žene i djeca, a da je napad na Jošanicu planiran, do detalja, te da je sve izvedeno kao da je riječ o nekakvom vojnom objektu.

"Dijete od dvije i po godine vojni cilj! U sva tri slučaja rađeno je gotovo identično, opkole selo, ubiju i povuku se", ukazala je Graorčeva.

U ovom predmetu optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Oni su optuženi za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica, gdje je ubijeno 56 civila, ranjeno oko deset osoba, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti su zapaljeni i uništeni.

Osim toga, Buljubašić i Ahmed Sejdić optuženi su i za zločine na području Višegrada i Čajniča.

U osvit zore na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazivala Armijom BiH ušli su iz pravca Goražda desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirali srpske žene, starce i djecu.

Ubijeno je 56 mještana, mnogi od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Glavni tužilac BiH Milanko Kajganić podnio je krajem 2022. godine prijavu disciplinskom tužiocu protiv tužioca Vladimira Simovića u predmetu protiv petorice osumnjičenih za zločine u selu Jošanica kod Foče 1992. godine, kada je ubijeno 56 osoba srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece.

Kajganić je prijavu uputio Kancelariji disciplinskog tužioca, jer Simovića kao postupajući tužilac nije donio tužilačke odluke u predmetu nakon devet godina, od kada je zadužio navedeni predmet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana