Održana svečanost povodom otvaranja "Dana Srpske u Srbiji" FOTO

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD - Svečanost povodom otvaranja manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" održana je večeras u Beogradu u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i premijera Srbije Ane Brnabić.

Skup je prigodnom besjedom otvorio Dodik, a prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i premijer Srpske Radovan Višković.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Srpske i Srbije, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, predstavnici Pokrajinske vlade Vojvodine, generali vojske i policije dvije države, akademici, istaknuti umjetnici, privrednici i druge zvanice.

Na skupu se kao domaćin manifestacije obratio šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, u ime Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija skup je blagoslovio vikarni episkop jegarski Nektarije, u ime Srbije obratila se premijer Ana Brnabić, a potom i srpski član Predsjedništva BiH.

Svečanost u Narodnom pozorištu počela je intoniranjem himni Srbije "Bože pravde" i Republike Srpske "Moja Republika".

U umjetničkom dijelu kroz istoriju, poeziju i prije svega narodnu muziku i igru pokazan je značaj i ljepota srpskog narodnog identiteta. Nastupli su vrhunski profesionalci - Ansambl "Venac" iz Gračanice, Nacionalni ansambl "Kolo", Plesni studio "Una saga serbika" i hor Dečijeg kulturnog centra iz Beograda.

Programi u okviru manifestacije biće nastavljeni sutra u Beogradu i Novom Sadu, a narednih dana i u Kragujevcu, Kraljevu, Zrenjaninu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti.

Manifestacija koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji biće svečano zatvorena u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana