Počela sjednica Predstavnički dom Parlamenta BiH

Srna
Počela sjednica Predstavnički dom Parlamenta BiH

SARAJEVO- Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH počeo je zasjedanje na kojem bi poslanici, prema predloženom dnevnom redu, trebalo da razmatraju prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) i Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, koji su bitni za dalji proces evropskih integracija BiH.

Zbog sjednice Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara, koja je dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića za obavljanje dužnosti ministra finansija i trezora u Savjetu ministara, početak sjednice Predstavničkog doma kasnio je više od jednog časa.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u BiH, koji je Savjet ministara jednoglasno utvrdio 11. maja, naglašavaju se principi integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnost rada, dvostepenost pri odlučivanju i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija, uključujući podjednako sudije, tužioce i članove VSTS-a BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u, sa dva amandana čiji su predlagači Albin Muslić i Predrag Kojović.
Izmjene i dopune Zakona, između ostalog, uređuju pitanja u vezi sa sukobom interesa članova VSTS-a i uvode obavezu sudija i tužilaca da prijave imovinu i interese, kao jednu od mjera u borbi protiv korupcije u pravosuđu.

Istovremeno se odredbama ovog zakona pojačava disiplinska odgovornost sudija, tužilaca, kao i članova VSTS-a za počinjene disciplinske prekršaje.

Predlagač zakona Savjet ministara ističe da je usvajanje ovog zakona, u kojem su uvažena mišljenja i sugestije nadležnih evropskih institucija i tijela, važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Evropske komisije u procesu pridruživanja BiH ka EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana