Počela hitna sjednica o prijedlogu izbornog zakona SDA

Srna
Počela hitna sjednica o prijedlogu izbornog zakona SDA

SARAJEVO - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu zahtjev za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači poslanici Kluba SDA.

Poslanik SNSD-a Milorad Kojić izjavio je ranije Srni da nema osnova za upućivanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH po hitnoj proceduri i da se prilikom stavljanja u proceduru ovog prijedloga nije vodilo računa o tome da nisu ispunjeni ni uslovi Jedinstvenih pravila za izradu propisa s obzirom na obim izmjena i dopuna teksta zakona.

Kojić je rekao da SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona koje će donijeti i usaglasiti predstavnici parlamentarnih partija, a ne neko nametnuti sa strane.

-Stvara se potpuno opravdana sumnja da su ove izmjene i dopune pisane u OHR-u, a SDA ih je stavio u parlamentarnu proceduru - istakao je Kojić.

Kristijan Šmit zatražio je 19. decembra da parlament BiH izglasa izmjene Izbornog zakona BiH. On je parlamentu BiH dao rok za izmjene, i to u dijelu koji se odnosi na takozvani integritet izbora, elektronsko brojanje glasova i identifikaciju glasača, a ako se to ne desi zaprijetio da će ta rješenja nametnuti.

Jedan od predlagača poslanik Edin Ramić izjavio je Srni da prijedlog Kluba SDA predstavlja pokušaj da domaći politički akteri nađu rješenja bez intervencija OHR-a.

-Prijedlog se odnosi na integritet izbornog procesa i manji dio članova koji su manje-više bili usaglašeni prilikom razgovora u Neumu. Nije neka sveobuhvatna intervencija u Izborni zakon i riječ je više o tehničkim izmjenama koje štite integritet izbornog procesa. Bilo bi praktičnije i bolje nego nametanje jer su manje-više svi isticali da žele fer i korektne izbore - naglasio je Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana