Plenković: BiH je sad ispred gola i treba pogoditi penal

Srna
Plenković: BiH je sad ispred gola i treba pogoditi penal

BANjALUKA - Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Banjaluci da BiH treba da iskoristi svoju pravu šansu na evropskom putu, te pozdravio učinjene napore i izrazio nadu da će uskoro biti postignut dogovor o Izbornom zakonu.

-Na Evropskom savjetu u decembru su izboreni najbolji zaključci za BiH kada je riječ o njenom evropskom putu. BiH je sad ispred gola i treba pogoditi penal, koji je pred njom kao prava šansa - rekao je Plenković.

Plenković je pozdravio sve napore Savjeta ministara i predsjedavajuće Borjane Krišto, ali i oba doma u Parlamentarnoj skupštini BiH na usvojenim zakonima.

-Posebno Zakonu o sprečavanju pranja novca, o zaštiti podataka, o novom sporazumu sa Fronteksom, koji je posebno važan u kontekstu nezakonitih migracija - izjavio je Plenković novinarima u Banjaluci.

On je rekao da se nada skorom dogovoru o Izbornom zakonu koji je, kako je podsjetio, za partnere na nivou vlasti u BiH bio jedan od ključnih preduslova.

Ukazujući da se već četiri puta na izborima za člana Predsjedništva BiH dogodilo da Hrvati nemaju predstavnika koji je izabran većinski od hrvatskog naroda u BiH, Plenković je rekao da se to treba i može ispraviti ako postoji politička volja.

Plenković je naglasio da je prijedlog koji je bio predstavljen na sastanku lidera u Laktašima korak u tom smjeru, a razgovori se nastavljaju.

-Mi se nadamo da će u jednom trenutku doći do konsenzusa jer će BiH, siguran sam, bolje i skladnije funkcionisati ako su svi narodi u njoj zadovoljni - ocijenio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana