Plate i penzije veće od januara: Vlada usvojila prijedlog budžeta za 2023.

Marijana Miljić
Plate i penzije veće od januara: Vlada usvojila prijedlog budžeta za 2023.

BANjALUKA - Budžetski okvir za iduću godinu iznosi 5,380 milijardi maraka i veći je za 873 miliona u odnosu na drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta Republike Srpske, rekla je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

Ona je nakon današnje posebne sjednice Vlade RS na kojoj je usvojen prijedlog budžeta za iduću godinu rekla da će plate biti povećane  od januara za pet odsto, a penzije za 13,5 odsto.

- U istom procentu (13,5 odsto) biće povećana i sva ostala davanja, odnosno boračkim kategorijama i socijalna davanja - rekla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, budžetski prihodi planirani su u iznosu od 4,1 milijardu KM (veći za 169 miliona KM u odnosu na ovu godinu), poreski prihodi 3,8 milijardi KM (veći za 142 miliona KM), a indirektni porezi planirani su u iznosu od 1,9 milijardi KM (veći za 142 miliona KM).

-Rast prihoda zasnovan je na rastu inflacije i povećanoj privrednoj aktivnosti. Za narednu godinu projektovana je niža stopa rasta BDP-a, na bazi procjene Svjetske banke i MMF-a predvidjeli smo 3,1 odsto, ali smatram da je to nizak procenat i da će kod nas biti veći rast BDP-a, ali praksa je da se na početku godine usklađujemo sa njihovim procjenama - istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je rekla da je Prijedlogom budžeta predviđeno povećanje plata od pet odsto od 1. januara, dodajući da će se nakon isteka prvog tromjesečja razmatrati mogućnost dodatnog povećanja plata.

-Rashodi za lična primanja zaposlenih u idućoj godini biće milijardu i 132 miliona KM - rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da idvajanja za penzije u 2023. godini iznose milijardu i 545 miliona KM te da je Narodnoj skupštini Republike Srpske predloženo da i sva boračka i socijalna davanja budu povećana za 13,5 odsto.

Vidovićeva je rekla da je 70 miliona KM planirano u Prijedlogu budžeta za davanja za nezaposlene roditelje porodica sa četvoro i više djece.

-Od 1. januara to će biti primanje sa porezima i doprinosima u iznosu od 750 KM za nezaposlenog roditelja, a trenutno imamo više od četiri hiljade prijavljenih porodica - napomenula je Vidovićeva.

Ministar finansija je rekla da je za poljoprivredu planirano 180 miliona KM što je značajnija pomoć u odnosu na ovogodišnja izdvajanja koja su iznosila 107 miliona KM.

-Kada je riječ o subvencijama za privredu, Vlada vraća poreze i doprinose za svako povećanje plata i ove godine to iznosi 23 miliona KM, koliko smo predvidjeli i za narednu godinu, ali smatramo da će biti potrebno i više jer očekujemo da poslodavci još u većoj mjeri povećaju plate s obzirom na inflaciju - istakla je Vidovićeva.

Ona je naglasila da je zadržana mjera plaćanja poreza i doprinosa za novozaposlene radnike, kao i subvencija za nabavku novih tehnologija.

-Ispunićemo svaki zahtjev privrednika koji ispuni kriterijume iz pravilnika. Vlada će subvencionisati nove mašine i tehnologije kao i do sada - rekla je Vidovićeva.
Za otplatu kredita u idućoj godini, navela je Vidovićeva, planirano je 1,150 milijardi maraka.

- Ukupan dug trenutno iznosi 6,1 milijardi maraka. Očekujemo pad zaduženja. Vratićemo više nego što ćemo se zadužiti - rekla je Vidovićeva.

Kada je riječ o o programu ekonomskih reformi, Vidovićeva je navela da će biti nastavljena reorganizacija javnih preduzeća.

- Takodje, sprovodićemo mjere u obrazovanju, a u zdravstvenom sektoru planirana je gradnja bolnica na Paprikovcu (Banjaluka), Trebinju i Prijedor - rekla je Vidovićeva i dodala da će biti realizirane značajne investicije i pod okriljem Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Vidovićeva smatra da je budžet uravnotežen kada je riječ o prihodima i rashodima, te očekuju da bi sredinom sljedeće godine mogao biti rađen rebalans budžeta.

Ona je napomenula da će prihodi biti smanjivani ukoliko budu smanjene akcize na gorivo, te podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske još na proljeće predložila uvođenje nulte stope PDV-a za osnovne životne namirnice, 17 odsto za ostale, a 22 odsto za luksuzne namirnice, kao i da akcize na gorivo budu ukinute na mjesec dana s tim da se svaki mjesec razmatra eventualno produženje takve odluke.

Prijedlog programa ekonomskih reformi

Vlada Srpske je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godine, kao i prijedloge odluka o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu.

Po hitnom postupku utvrđen je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za narednu godinu, kao i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2023. godini.

Prijedlog budžeta za 2023. godinu Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da razmatra u srijedu, 2. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana