Plata jednaka za iste poslove

Marijana Miljić
Plata jednaka za iste poslove

Banjaluka - Vlada RS zatražila je od svih institucija, javnih preduzeća i fondova i ustanova koje djeluju pod njenim kišobranom da joj dostave spisak primanja svih zaposlenih s ciljem usklađivanja plata.

U Generalnom sekretarijatu Vlade RS kazali su da je namjera da budu usklađena primanja zaposlenih u javnom sektoru i administraciji.

- Razlog za ove aktivnosti je ujednačavanje primanja zaposlenih na istim poslovima i sa istom stručnom spremom - kazali su u Generalnom sekretarijatu.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović rekla je da postoji raskorak između primanja u privredi i u javnom sektoru.

- Prvo moramo da usaglasimo primanja u cjelokupnom javnom sektoru i radi se analiza o tome. Mora se za istu vrstu posla isplaćivati identična plata, bez obzira na to da li neko radi u administraciji u Vladi ili u fondovima i javnim preduzećima - rekla je Cvijanovićeva i dodala da bi trebalo smanjiti i razliku između plata u javnom sektoru i privredi.

Ona je dodala će se Vlada usklađivanjem plata baviti nakon praznika.

Svako od ministarstava uputilo je zahtjev institucijama, preduzećima, fondovima i ustanovama koje su u njihovom resoru da im dostave spisak primanja zaposlenih. Iz mnogih institucija i javnih preduzeća i fondova već je stigao spisak u Vladu, dok ostali pripremaju tabelarni prikaz primanja kako bi ga proslijedili u Vladu.

- Odmah po prijemu zahtjeva u roku od nekoliko dana proslijedili smo listu primanja naših zaposlenih - rekao je direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS Mladen Milić i dodao da nije upoznat zašto je Vlada zatražila spisak plata radnika.

Isto su potvrdili i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, te javnim preduzećima "Šume RS", "Aerodromi RS" i "Željeznice RS". Na pojedinim adresama, kako saznajemo zahtjev je naišao na otpor rukovodilaca, koji su upozorili da lična primanja zaposlenih predstavljaju privatnu stvar i da bi otkrivanjem svih traženih podataka prekršili Zakon o zaštiti ličnih podataka. Zbog toga je, kako ističe naš sagovornik iz Vlade, modifikovan zahtjev i ponovo upućen na sve adrese.

Predsjednik Sindikata uprave RS Tomislav Vrhovac rekao je da je Zakonom o platama već predviđeno da radnici na istom radnom mjestu i sa identičnom stručnom spremom budu jednako plaćeni u svim javnim službama, upravi, fondovima i institucijama.

- Međutim, ukoliko je neko kršio zakon, to treba sankcionisati - rekao je Vrhovac.

On je dodao da pojedina javna preduzeća nisu bila obuhvaćena Zakonom o platama i da je očigledno da sada Vlada namjerava da uskladi plate i u ovom segmentu.

Programski direktor Centra za istraživanje i studije GEA iz Banjaluke Ognjen Đukić rekao je da su u više navrata naglašavali da je potrebno uskladiti primanja u javnom sektoru.

- Neujednačene plate dovode do toga da pojedini dijelovi javnog sektora postaju međusobna konkurencija zbog čega dolazi do preuzimanja kadrova. To nikako nije dobro - kazao je Đukić.

On je naveo da Vlada poslije ovog poteza po istom modelu treba da uskladi i plate u javnom i privatnom sektoru.

- Radnici sa istim zanimanjem u javnom sektoru su više plaćeni nego u realnom. U RS je taj nesrazmjer najizraženiji u regionu. Upravo zbog toga javni sektor predstavlja konkurenciju privredi i iskrivljuje motive na tržištu rada svim grupama koje traže posao. Svi žele da rade u javnom sektoru, dok je privreda zapostavljena - rekao je Đukić.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac pozdravio je inicijativu za usaglašavanje plata i naglasio da Vlada treba da posegne i za usklađivanjem primanja između javnog i realnog sektora. Prema njegovim riječima, postoje brojni problemi koje uzrokuje velika razlika u primanjima radnika u javnom i realnom sektoru.

- Svi mladi žele da rade u javnom sektoru gdje su plate veće i gdje je sigurniji posao, te imaju razne beneficije. S druge strane, u privredi, koja finansira javni sektor, plate su mnogo manje pa čak i za iste pozicije. Plata računovođe ili pravnika u javnom sektoru trebalo bi da bude jednaka plati zaposlenih ovih profila u realnom sektoru. Dok se to ne dogodi, javni sektor će nastaviti da uzima najbolji kadar privredi. Realni sektor na taj način gubi sposobnije radnike koji bježe u javni sektor zbog velikih primanja i sigurnijeg posla. Zbog toga realni sektor ostaje nekonkurentan i zapošljava slabije radnike, a on je jedini generator nove vrijednosti i razvoja - rekao je Grabovac i dodao da je moguće naći model za usklađivanje plata u javnom sektoru i privredi.

Zahtjev privrede

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da je smanjenje javne potrošnje među prioritetnim zahtjevima poslovne zajednice prema Vladi već nekoliko godina.

- Među tim mjerama podrazumijevamo i reformu javne uprave s ciljem postizanja veće efikasnosti, efektivnosti i ekonomičnosti kroz racionalizaciju administracije koja u konačnosti mora rezultirati smanjenjem javne potrošnje. Takođe, tražimo da plate izvan privrede budu vezane i usklađene sa platama u privredi - rekao je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana