Plaćanje autoputa u BiH i Srbiji bi trebalo biti uvezano u jedinstven sistem

Srna
Plaćanje autoputa u BiH i Srbiji bi trebalo biti uvezano u jedinstven sistem

BEOGRAD - Predstavnici auto-puteva Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije danas su u Beogradu pokazali spremnost za uvezivanje elektronske naplate putarine između ova tri javna preduzeća da bi se korisnicima omogućilo što jednostavnije i efikasnije korištenje auto-puteva.

Dogovoreno je da se u narednih nekoliko sedmica održi sastanak tehničkih timova tri preduzeća o povezivanju sistema elektronske naplate putarine. Nakon toga bi bio potpisan sporazum između kompanija za realizaciju projekta zajedničkih tagova u inicijativi "Otvoreni Balkan", saopšteno je iz "Autoputeva Srpske".

Sastanku su u ime "Puteva Srbije" prisustvovali pomoćnik direktora Miodrag Poledica, izvršni direktor Sektora za naplatu putarine Milenko Caković i pomoćnik izvršnog direktora Nenad Grubić, dok je "Autoputeve Srpske" predstavljao vršilac dužnosti direktora Slobodan Stanarević, a "Autoceste FBiH" direktor preduzeća Elmedin Voloder.

U saopštenju se navodi da su već postignuti dogovori između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije o uspostavljanju jedinstvenog sistema naplate putarine u okviru navedene inicijative.

Stanarević je izrazio nadu da će do kraja 2022. godine moći da bude potpisan navedeni sporazum i da će do tog perioda biti formirani stručni timovi za implementaciju ovog projekta da bi do početka sljedeće sezone godišnjih odmora korisnici mogli da koriste jedan tag na auto-putevima u Srbiji, Srpskoj i FBiH.

Voloder je pozdravio spremnost kolega u Srbiji i Republici Srpskoj da se ubrzano radi na rješavanju ovog pitanja, istakavši da očekuje da se tekst sporazuma usaglasi u narednih nekoliko sedmica, te da uskoro bude i potpisan.

Pomoćnik direktora "Puteva Srbije" Miodrag Poledica naglasio je da je i ova inicijativa dio regionalnog projekta "Otvoreni Balkan", te da je na današnjem sastanku bilo riječi o svim benefitima koje će krajnji korisnici imati od ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana