Pistorijus aktivirao bezbjednosne službe u BiH

Veljko Zeljković
Pistorijus aktivirao bezbjednosne službe u BiH

SARAJEVO - Nadležni organi trebalo bi pod hitno da službenim kanalima provjere stvarne razloge otkazivanja najavljene posjete BiH njemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa te tačno utvrde šta se krije iza obrazloženja da je to urađeno “zbog bezbjednosne situacije u regionu i svijetu”.

Smatra ovo stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić komentarišući pometnju koju je izazvao nedolazak ministra Pistoriusa, koji je u BiH trebalo da se sastane sa ministrom odbrane Zukanom Helezom.

Kako kaže, sve dok se ne utvrde stvarni razlozi, a pogotovo zbog šturog saopštenja iz Ambasade Njemačke u BiH kako je to urađeno iz bezbjednosnih razloga, na ovome ne treba stati.

- Treba tačno utvrditi šta se mislilo pod tim. Koji su to bezbjednosni razlozi? Očekujem da naše službe dođu do konkretnijih informacija, da li možda postoje potencijalne opasnosti i koje su, kako bi se na iste adekvatno reagovalo i odgovorilo. Treba provjeriti da li njemačka obavještajna služba možda posjeduje operativna saznanja o teroristima u BiH, a na šta su nedavno upozorili i pojedini italijanski mediji, navodeći da dvadeset ekstremističkih džihad ćelija trenutno operiše na teritoriji Balkana sa ciljem terorističkih napada širom Evrope, a da ih najviše ima u BiH, Kosovu i Metohiji i Albaniji. Prema tvrdnjama ovih medija, upravo te ćelije predstavljaju inkubator prijetnji bezbijednosti cijeloj Evropi - kaže Jovičić, dodajući kako ove informacije nikako ne bi trebalo olako shvatiti, što je nedavno uradio federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović kaže da nije upoznat sa konkretnim razlozima otkazivanja posjete Pistorijusa, osim saopštene diplomatske i uopštene formulacije, dok je ministar bezbjednosti Nenad Nešić rekao da ukoliko je riječ o stabilnosti, onda je to veliko pitanje za sve u bezbjednosnom sektoru i jedan veliki upitnik sa kojim svi moraju da se pozabave.

Nešić je naveo i kako je već uputio zahtjev bezbjednosnim agencijama da dostave informaciju o tome da li je moguć teroristički napad u BiH i da li bi naši državljani mogli da ga izvrše u Evropi ili svijetu.

On je pojasnio da je potrebno ispitati da li informacije sa kojima raspolaže Njemačka odgovaraju stvarnosti i da li postoji mogućnost ugrožavanja bezbjednosti unutar BiH.

- Naložiću da se ispitaju sve okolnosti i da ukoliko postoji bilo kakva opasnost po bezbjednost unutar BiH bude uklonjena. Potrebno je zaštititi mir i stabilnost naših građana i imovine - rekao je Nešić, dodavši da informacije sa kojima trenutno raspolaže Ministarstvo bezbjednosti govore da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna.

Balkanski lavovi

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da je vjerodostojan izvještaj italijanskih obavještajnih službi o postojanju 20 džihadističkih ćelija na Balkanu, koje spremaju terorističke napade po Evropi i kako ima mnogo razloga da se vjeruje u tačnost tih navoda.

Govoreći o grupi “Balkanski lavovi”, koja je apostrofirana u pomenutom  izvještaju, Župljanin je istakao da ona sigurno ima svoje pipke i u BiH.

- Oni organizuju rute kojim se kreću migranti. To su ćelije koje su već ispoljavale određena neprijateljska dejstva. Zbog toga ovo zaslužuje pažnju svih bezbjednosnih struktura na Balkanu - kaže Župljanin.

Drugi put

Njemačkom ministru odbrane Borisu Pistorijusu ovo je drugi put da otkazuje planirana putovanja u svom mandatu. Prvi put je to bilo u julu ove godine, kada je trebalo da posjeti Irak i Jordan. Kako ja tada saopšteno, razlog njegovog neodlaska bila je “zabrinutost za bezbjednost poslije napada i paljenja švedske ambasade u Bagdadu u znak protesta zbog javnog spaljivanja Kurana u Stokholmu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana