Pismo iz Srpske izazvalo paniku u FBiH, uzvratili "stostruko"

Tanjug
Pismo iz Srpske izazvalo paniku u FBiH, uzvratili "stostruko"

Poslanici i delegati SDP-a, NiP-a, Naše stranke u Parlamentu BiH uputili su pismo na stotine adresa u evropskim zemljama, institucijama Evropske unije i Sjedinjenim Američkim Državama kao odgovor na pismo koje su ranije uputili predstavnici SNSD-a.

Pismo srpskih parlamentaraca upućeno ranije Kongresu i Senatu SAD, kao i Evropskoj uniji izazvalo je paniku kod bošnjačkih političara. U pismu je navedeno da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da BiH vladaju bez Srba i Hrvata.

U pismu bošnjačkih parlamentaraca navodi se da ga upućuju s ciljem da određene adrese upoznaju o aktuelnoj političko-bezbjednosnoj situaciji u BiH, koja se, kako tvrde, "posebno u nekoliko posljednjih godina, suočava sa antiustavnim, secesionističkim i retrogradnim politikama koje podstiču i promovišu pojedini funkcioneri političke partije SNSD predvođeni Miloradom Dodikom".

Tvrde da se u kontinuitetu osporava teritorijalni integritet, suverenitet, politička nezavisnosti i međunarodnopravni subjektivitet BiH.

Potpisnici pisma pišu da je u zvaničnim dokumentima sa Kongresa iz 2015. godine SNSD – Milorad Dodik kao svoj strateški cilj naveo secesiju Republike Srpske od BiH, odnosno dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima. 

Napominju da funkcioneri SNSD ciljano atakuju na dvije institucije koje su prepreka antidržavnim politikama, Kancelarija visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

Pismo su potpisali Denis Zvizdić, član Kolegijuma PD PSBIH, Kemal Ademović, predsedavajući Doma naroda PS BIH, Saša Magazinović, predsedavajući Kluba SDP BiH, Nihad Omerović, predsedavajući Kluba NIP-a, Sabina Ćudić, predsedavajuća Kluba Naša stranka – BHI KF i jedan broj poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana