Pisma u Strazbur šalje ko god stigne

Marijana Miljić Bjelovuk
Pisma u Strazbur šalje ko god stigne

SARAJEVO - Saga u vezi sa statusom agenata BiH pri Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu se nastavlja, a toj pravosudnoj evropskoj instituciji je nakon predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto pisao i njen zamjenik Zukan Helez.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić rekao je da je nakon pisma koje je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu poslala Krišto, a koje nije usaglašeno na sjednici Savjeta ministara, pismo početkom ove sedmice poslao i Helez.

- On je u pismu naveo da su agenti u statusu v.d. skoro tri godine. Sudije u Strazburu će, kada dobiju oba dopisa, odlučiti da li na osnovu svega agenti imaju legitimnu akreditaciju, ali i da li će sva ta priča završiti na raspravi u toj evropskoj instituciji - rekao je “Glasu” Hurtić.

Naglasio da je Helez odlučio da piše Evropskom sudu za ljudska prava jer je Krišto na svoju ruku, samostalno pisala toj evropskoj instituciji.

- To nije bio stav Savjeta ministara, odnosno to pitanje nije razmatrano na sjednici. Sada to isto može uraditi i drugi zamjenik predsjedavajuće Krišto Staša Košarac. Mogu i ja kao ministar, ali i drugi ministri na nivou BiH. Svi mogu slati svakakva pisma - kazao je Hurtić.

Podsjetio je da je tražio da se na sjednici Savjeta ministara donese stav o pitanju odgovora Savjeta ministara o statusu agenata BiH, ali je to Krišto odbila.

- Svako, dakle, šalje pisma, pa neka sudije tamo odluče šta će i kako - naveo je Hurtić.

Naglasio je da konkursna procedura za izbor novih agenata BiH pri Evropskom sudu za ljudska prava još nije okončana te dodao da je sada na potezu komisija, koja bi trebalo da otvori pristigle prijave.

- Nadam se da će sve to uskoro biti okončano kako bi konačno nakon tri godine BiH dobila legitimne agente - zaključio je Hurtić.

Košarac se juče nije javljao na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti odgovor da li će i on pisati Sudu u Strazburu kada je riječ o statusu domaćih agenata pri Evropskom sudu za ljudska prava.

Naime, dvoje agenata Savjeta ministara pri Evropskom sudu za ljudska prava je polovinom septembra podnijelo žalbu na adresu te evropske pravosudne institucije o pitanju presude “Kovačević protiv BiH”. Nakon toga, Slaven Kovačević, koji je savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, je na adresu Suda u Strazburu proslijedio dopis u kojem je naveo da agenti Savjeta ministara nisu u mandatu jer im je dva puta produžen v.d. mandat, koji maksimalno može trajati tri mjeseca. S druge strane, agenti su u statusu v.d. tri godine. Nakon tog dopisa Kovačevića, Evropski sud za ljudska prava zatražio je od Savjeta ministara izjašnjenje da li agenti imaju legalnu i legitimnu akreditaciju.

Presuda

Sud u Strazburu je prije tri mjeseca u svojoj presudi naveo da je Kovačeviću prekršeno aktivno biračko pravo. Odnosno, sa šest glasova za i jednim protiv evropska pravosudna institucija ocijenila je da je BiH prekršila član 1. Protokola br. 12 (opšta zabrana diskriminacije) Evropske konvencije o ljudskim pravima u pogledu Kovačevićeve nezastupljenosti u Domu naroda Parlamenta BiH i Predsjedništvu BiH. Naime, Kovačević se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primjenjuju na Dom naroda Parlamenta BiH i Predsjedništvo BiH nije mogao glasati za kandidate po svom izboru na posljednjim opštim izborima, koji su održani 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana