Pijanista Arsen Čarkić gost prve tribine “Kulturna politika Srba u 21. vijeku“

B.P.
Pijanista Arsen Čarkić gost prve tribine “Kulturna politika Srba u 21. vijeku“

BANjALUKA- U prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci,  večeras od 19 časova, održaće se prva u nizu tribina pod nazivom „Kulturna politika Srba u 21. vijeku“.

Gost tribine će biti pijanista i profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci- Arsen Čarkić, dok je moderator i jedan od organizatora tribine Nebojša Kuruzović.

Cilj projekta kojeg realizuje Filozofski fakultet je da, putem serije predavanja i tribina, otvori stručnu i javnu diskusiju o potrebi definisanja kulturne politike Srba u 21. vijeku.

Ove javne diskusije bi trebalo da daju odgovor na sljedeća pitanja:  Treba li nam jedinstvena i jasno definisana kulturna politika Srba u 21. vijeku?  Koji su njeni ključni ciljevi i elementi? Ko su njeni ključni nosioci, pokrovitelji i korisnici? Koja je uloga države, crkve, akademske zajednice,  dijaspore, institucija i organizacija u kulturi, te samostalnih umjetnika? Imamo li svijest o srpskom kulturnom  prostoru i koja sve područja on obuhvata? Kakav odnos treba biti prema kulturnim politikama drugih naroda sa kojima Srbi dijele životni prostor? Koja je uloga države, crkve, akademske zajednice,  dijaspore, institucija i organizacija u kulturi, te samostalnih umjetnika?,  Imamo li svijest o srpskom kulturnom  prostoru i koja sve područja on obuhvata? Kakav odnos treba biti prema kulturnim politikama drugih naroda sa kojima Srbi dijele životni prostor? Koji bi bili konkretni mehanizmi stvaranja mreže kulturnih institucija, organizacija i umjetnika, te promocije i distribucije srpske kulture u svijetu? Da li kulturna politika Srba treba da dobije neku formu pravno-političkog dokumenta i ko bi trebalo da je usvoji?

Predavači i gosti ovih tribina će biti afirmisani srpski intelektualci, kulturni radnici  i umjetnici iz zemalja u kojoj Srbi imaju svoje zajednice ili kulturnu baštinu, a prije svega iz zemalja bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske.  Oni će imati mogućnost da govore o užim temama vezanim za njihovu oblast interesovanja, a istovremeno će imati i zadatak da izlože svoja promišljanja i da pokušaju dati odgovore na gore postavljena pitanja. Audio-video snimci najavljenih predavanja biće objavljeni na internet kanalima Filozofskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana