Petronijević: Zapad uznemiren zbog BRIKS-a, na udaru Srbija i Srpska

Srna
Petronijević: Zapad uznemiren zbog BRIKS-a, na udaru Srbija i Srpska

BEOGRAD - Predsjednika Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević ističe da je Zapad uznemiren zbog Samita BRIKS-a u Kazanju i da pojačava pritiske na Srbiju i Republiku Srpsku, te njenog predsjednika Milorada Dodika, koji ne krije da bi želio da BiH i Srpska postanu dio BRIKS-a.

Petronijević ukazuje da Zapad ne prihvata činjenicu da je BRIKS, prije svega, ekonomska organizacija samostalnih i suverenih država, a ne vojna kako je posmatraju.

"Upravo zbog činjenice da su države članice suverene i samostalne i da niko na njih ne vrši pritisak, BRIKS je zato i primamljiv mnogim državama i biće još više", rekao je Petronijević.

Kada je riječ o pritiscima stranih agenata, Petronijević je podsjetio da je i predsjednik Srbije rekao da on nikad nije bio jači u Srbiji, te da je slična situacija i u Republici Srpskoj.

"To je posledica umno poremećenog neoliberalnog globalističkog zapada oličenog prvenstveno u Americi, Velikoj Britaniji i prisilno u EU", rekao je Petronijević za "Sputnjik".

On je ocijenio da je Srbija danas Kazablanka kada je riječ o djelovanju stranih službi bezbjednosti neliberalnog globalističkog dijela Zapada.

"Srbija je prostor na kome se sve obaveštajne i bezbednosne službe sučeljavaju, ali nijedna služba ne pravi nama i našem rukovodstvu takve probleme kao što to čine službe bezbednosti zapada. Oni vrše pritisak na sve one elemente u našoj državi kako bi Srbiju primorali da nema nikakvu drugu opciju sem Zapada", kaže Petronijević.

On je naveo da je ono što Zapad radi "jedna vrsta međunarodnog političkog silovanja".

"Oni žive i rade po principu ko nije sa nama, on je protiv nas i eliminišu svaku mogućnost da neko bude na suprotnoj strani i eliminišu svakoga ko nije na njihovom ideološkom fonu. Oni čak eliminišu i mogućnost da neko bude neopredeljen kao što je Srbija i mnogo drugih država u smislu sopstvene, samostalne i suverene politike", rekao je Petronijević.

On je ukazao da je to diktat Amerike i njeno nerazumijevanje da više nije jedina sila i hegemon, već jedna od sila.

"Taj njihov stav je jako rigidan i napraviće velike probleme u mnogim zemljama u svetu. Pod velikim pritiskom se nalazi i EU i mogu slobodno da kažem pod okupacijom anglosaksonskog faktora", ocijenio je Petronijević.

On je istakao da je to dio međunarodne zajednice koji je otuđen i koji ima veoma ozbiljno poremećen način razmišljanja po pitanju međunarodnih odnosa.

"Oni su zgazili međunarodno pravo, uveli sopstvena pravila koja traže da ih ostatak sveta poštuje i da to pretvore u pravo, a svako ko pokuša da se pozove na bilo kakvu pravnu normu važeću u međunarodnom pravu, istog trenutka biva sankcionisan sa njihove strane", naveo je Petronijević.

Drugim riječima, kaže on, izazivaju ratove, jer neoliberalni globalizam raste u sukobima, a pada u miru.

"Njima mir ne odgovara, jer u nemirnim vremenima oni pokušavaju da očuvaju svoju hegemoniju. U konkretnom slučaju Srbija koja se nalazi na razmeđi ali koja pokušava da vodi svoju politiku i da ne bude ni na istoku ni na zapadu, upravo spada u onaj kontingent zemalja koje po zapadnom shvatanju, nemaju pravo da samostalno odlučuju ni da budu neutralne već moraju biti isključivo prozapadne", objašnjava Petronijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana