Petronijević: U procesu protiv Dodika kreće “raspakivanje” Šmita

Srna
Petronijević: U procesu protiv Dodika kreće “raspakivanje” Šmita

BEOGRAD - Član advokatskog tima predsjednika Republike Srpske Goran Petronijević najavio je da pred Sudom BiH slijedi “raspakivanje” Kristijana Šmita i da se nada da će do kraja ove godine o njegovom satusu raspravljaljti i Savjet bezbjednosti UN.

Petroijević je istakao da je u javnosti otvoreno pitanje međunarodno-pravnog statusa Šmita i da više ne postoji nijedna dilema da on krši međunarodno pravo i da to vodi ka krivičnoj odgovornosti, jer to radi svjesno.

-Takva vrsta kršenja međunarodnog prava mora da se nađe na sednici Saveta bezbednosti UN - rekao je za “Večernje novosti” Petronijević, koji je dio advokatskog tima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome se u Sarajevu sudi za navodno nepoštovanje Šmitovih odluka.

On je naveo da će na sljedećem, ali i na svim ostalim ročištima u procesu protiv predsjednika Republike Srpske pred Sudom BiH u Sarajevu biti prezentovani dokazi da Šmit nije izabran po predviđenoj proceduri i da će kroz iznošenje dokaza biti objašnjeno da Šmit ne može da nameće zakone, što uporno radi.

Prema procedurama, zakone donosi parlament BiH, a Šmit ima takozvana bonska ovlašćenja, kojima može da prijeti sankcijama, ucjenjuje političare da donesu određene propise, ali ne može da napiše zakon i objavi ga na svojoj internet stranici i očekuje primjenu.

Petronijević je rekao da je “raspakivanje” postalo noćna mora za Šmita, Tužilaštvo, Sud BiH i američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija.

Petronijević je ukazao da je suđenje Dodiku dovelo do toga da i cijela međunarodna zajednica sada priča o nelegalnim potezima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika.

On je rekao da će se, zbog svih nelegitimnih poteza Šmita, njime pozabaviti i Njemačka, jer se sve češće iz ove zemlje raspituju o njegovoj djelovanju jer i tamo vide da je riječ o kršenju međunarodnog prava

Takođe je ukazao i da se Sud i Tužilaštvo BiH, kad god se na ročištu pomene Šmit, sklupčaju kao jež.

-Ovaj proces je apsolutna greška i ubeđen sam da bi Šmit i razni njegovi sateliti, poput pravosuđa BiH i američke Ambasade sada najviše voleli da do njega nije ni došlo - ocijenio je Petronijević i dodao Sud BiH toliko želi da zaštiti Šmita da sebi “zabija autogolove na svakim ročištu”.

Podsjetio je da je sudija Sena Uzunović na posljednjem ročištu zloupotrijebila dokument Ministarstva spoljnih poslova, koji je stigao u sud “ispod žita”, a ne zvanično, gdje ovo ministarstvo daje legitimitet Šmitu, čime preuzima ingerencije Savjeta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana