Petronijević: Pokazaće se da je NATO agresijom na SRJ otvorio “Pandorinu kutiju”

Srna
Petronijević: Pokazaće se da je NATO agresijom na SRJ otvorio “Pandorinu kutiju”

BEOGRAD - Advokat Goran Petronijević smatra da inicijativa Rusije za raspravu o odgovornosti NATO-a za agresiju na SR Jugoslaviju (SRJ) na sjednici Savjeta bezbjednosti UN i osudu tog čina ima veliki značaj jer su Zapad i NATO 1999. godine napravili presedan i otvorili “Pandorinu kutiju”.

etronijević je ukazao da je Srbija i 1999. godine, a i kasnije, isticala da će otvaranje te “Pandorine kutije” u pogledu nepoštovanja međunarodnog prava ostaviti tragične i dalekosežne posljedice.

“Neki su mislili da je to preterivanje, a neki su pokušali da to prikriju teorijom da je to slučaj sui generis i kada je reč o bombardovanju NATO-a i o otcepljenju Kosova”, izjavio je Petronijević Srni.

On je istakao da to ne može da prođe, bez obzira na pokušaj Zapada da to prikrije i zatrpa, jer nema države na svijetu koja nema svoje Kosovo.

“Rešavanje na ovaj način po pravilima jačeg, a ne po međunarodnom pravu, dovodi do ovoga do čega smo danas došli, a došli smo na prag trećeg svetskog rata”, upozorio je Petronijević.

Prema njegovim riječima, značaj rasprave o agresiji NATO-a na SRJ u Savjetu bezbjednosti UN je u tome što je to pokušaj da se onima koji su tako drastično kršili međunarodno pravo objasni kakvu su grešku napravili.

“To im je poziv da se prizovu pameti, ako ikako mogu, dok je vreme. Na izmaku je, ali ga još ima”, ocijenio je Petronijević.

On je podsjetio da su oni koji su izvršili agresiju na SRJ imali 25 godina da priznaju grešku i zatraže oprost i da bi tek tada moglo da se promijeni ono što je blaženopočivši patrijarh srpski Pavle rekao da “oprostiti možemo, ali zaboraviti ne”.

“Hrišćanski je oprostiti. Ali, kome Onome ko je priznao da je pogrešio i ko se pokajao i traži oprost, a ne na ovaj način kako to neki zagovaraju”, rekao je Petronijević.

Petronijević smatra da su, uprkos tome, inicijativa za sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji na SRJ i poziv ruske Državne dume da se utvrdi međunarodno-pravna i moralna odgovornost država NATO-a veoma važni.

“Ja te inicijative uopšte ne bih odvajao od terorističkog čina koji se dogodio u Moskvi. Insistiranje Moskve da pitanje agresije NATO-a uđe na dnevni red Saveta bezbednosti UN i da se o tome ponovo priča je jako bolno i vrlo neprijatno za SAD. Ovaj jezivi teroristički napad u Moskvi na neki način zatrpava aktuelnost ovog događaja u Savetu bezbednosti”, naveo je Petronijević.

On je istakao da je veoma važno imati na umu da Rusi i na Dan žalosti zbog žrtava u terorističkom napadu u Moskvi insistiraju na tome da se ne zaboravljaju NATO agresija na SRJ i ljudi koji su u njoj stradali.

Petronijević vjeruje da će otvaranje rasprave o odgovornosti NATO-a za agresiju na SRJ pokazati da nakon ove istorijske distance mnogi drugačije posmatraju taj problem.

“U evropskim zemljama, počev od Francuske i Italije, izražavaju žaljenje zbog početka bombardovanja 1999. godine, ali oni i dalje ne kažu da su pogrešili. Ne, nego nam poručuju: Vi ste pogrešili, a mi ćemo vam oprostiti što smo vas bombardovali. To je totalno licemerje”, rekao je Petronijević.

Govoreći o najavi predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića da će parlament Srpske podržati inicijativu deputata Državne dume Ruske Federacije i Savjeta Federacije o utvrđivanju odgovornosti zemalja NATO-a za agresiju na SRJ, Petronijević je ocijenio da je ta odluka veoma važna.

On je istakao da treba imati na umu da je Zapad srpski faktor na Balkanu proglasio remetilačkim.

“Ako Zapad uspe da srpski faktor na Balkanu razbije tako što će jedna skupština reći da, a druga, ne daj Bože, ne, onda smo mi propali. To je jako značajno. Siguran sam da će parlament Srpske doneti odluku da podrži rusku inicijativu, a iskreno se nadam da neće biti neprijatnih iznenađenja ni u Skupštini Srbije”, rekao je Petronijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana