Petrić: Za ponovno brojanje glasova nije dovoljno izaći na trg i vikati „mi smo pokradeni“

GS, Srna
Petrić: Za ponovno brojanje glasova nije dovoljno izaći na trg i vikati „mi smo pokradeni“

BANjALUKA- Bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić, govoreći o zahtjevu opozicije u Srpskoj za ponovnim prebrojavanjem glasova i ponavljanjem izbora za predsjednika Republike Srpske, rekao je da se izbori mogu poništiti ako se nepravilnost utvrdi, ali pod uslovom da je ona takva da može promijeniti ishod izbora.

-Poništenje izbora je mnogo ozbiljna stvar i mnogo opasna stvar - rekao je Petrić za ATV.

On je rekao CIK ima infrastrukturu da donese odluku o ponovnom prebrojavanju određenih glasova ali samo ukoliko se nepravilnost učine vjerovatnim.

-Ali, za to nije dovoljno izaći na trg i vikati „mi smo pokradeni“ - rekao je Petrić.

Napominje da su posmatrači ti koji prijavljuju nepravilnosti.

-Da je bilo manipulacije glasovima, kaže Petrić, to bi otkrila izborna administracija, organi bezbjednosti i međunarodni posmatrači i to bi bilo sankcionisano istog trenutka. To što se navodi da je bilo, jednostavno tehnički nije moguće izvesti“, rekao je Petrić.

Kada je riječ o broju nevažećih listića na proteklim opštim izborima u BiH, Petrić kaže da nije bilo odstupanja u njihovom broju u odnosu na ranije izbore.

Smatra da su protekli opšti izbori u BiH dobro organizovani i provedeni regularno, te da ih je bilo lakše sprovesti, jer nije bilo pritisaka i opstrukcija, kao što je to bio slučaj za izbore 2018. godine.

Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa kandidatom za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su 5. oktobra Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevu zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika RS.

Ranije su predstavnici opozicije najavili d aće tražiti novo prebrojavanje glasova i za Narodnu skupštinu Srpske i Predstevnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana