Petković: Novi pokušaj Prištine da okupira sjever KiM

GS
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora u četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

- Izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi osuđeni su na propast. Riječ je o novom pokušaju Prištine da okupira sjever Kosova i Metohije, a sve skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa u trenutku kada svojim jednostranim i protivpravnim akcijama Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i njihovi posilni dodatno podižu tenzije na terenu - naglasio je Petković.

On navodi da je ovo još jedan dokaz da Priština nikada nije ni željela institucionalnu saradnju sa Srbima na KiM, već naprotiv, samo je nastojala da sprovede i zaokruži svoju velikoalbansku ideju i protjera Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta.

- Nikakvim ucjenama i prijetnjama Priština neće uspjeti da zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije, jasno poručivši da je jedini put za povratak formiranje Zajednice srpskih opština i ukidanje protivpravnih i jednostranih odluka o tablicama - ističe Petković.

Međutim, dodaje da u Prištini jedino znaju za nasilne poteze, prijetnje i zveckanje oružjem.

- Zbog toga sada Kurti ulazi u novu fazu obračuna sa Srbima, jednostranom odlukom o sprovođenju izbornih radnji na sjeveru KiM, iako je svima jasno da je takav postupak jalov i uzaludan, jer Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Prištine i kršenje osnovnih ljudskih prava - zaključuje Petković, prenio je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana