Petković: Članovi Savjeta ministara da pokažu odgovornost ili će biti pokrenuta inicijativa za njihovu smjenu

Srna
Petković: Članovi Savjeta ministara da pokažu odgovornost ili će biti pokrenuta inicijativa za njihovu smjenu

SARAJEVO - Ukoliko članovi Savjeta ministara ne pokažu odgovornost u svom radu i poštovanje prema Predstavničkom domu kao najvišem zakonodavnom tijelu, biće pokrenuta inicijativa za njihovu smjenu, najavio je poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.

U izjavi za Srnu Petković je, obrazlažući svoje stavove, rekao da članovi Savjeta ministara u kontinuitetu ne učestvuju u radu Predstavničkog doma već se pojavljuju samo na raspravama o određenim tačkama dnevnog reda i na samom početku sjednice, mada su, prema Poslovniku, obavezni da prisustvuju sjednicama.

Prema njegovim riječima, to je nepoštovanje poslanika i Predstavničkog doma kao najvišeg zakonodavnog tijela, te se na taj način onemogućava parlamentarna kontrola rada uprave koja je ustavna kategorija.

-Ovo je jedan od osnovnih načina na koji građani vrše kontrolu rada uprave, odnosno izvršne vlasti putem zakonodavne vlasti tj. poslanika koje su izabrali građani - naveo je Petković.

On je podsjetio da je u toku rasprave na današnjoj sjednici Predstavničkog doma istakao da je povrijeđen Poslovnik o radu ovog doma koji propisuje da su članovi Savjeta ministara obavezni da prisustvuju sjednicama.

Upozorio je i da je prva naredna sjednica Predstavničkog doma krajnji rok članovima Savjeta ministara da se uozbilje i rade svoj posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana