Pešić: Kakvi Amerikanci, treba da preživimo ovu utakmicu

B92
Foto: Agencije

PARIZ- Košarkaši Srbije stigli su iz Lila u Pariz, gdje ih u utorak čeka prva eliminaciona utakmica na Olimpijskim igrama.

Ekipa Svetislava Pešića grupnu fazu završila je sa dvije pobjede protiv Južnog Sudana (96:85) i Portorika (107:66), izgubila je od Sjednijenih Američkih Država (110:84) i sutra od 14.30 čeka je  duel sa Australijom u četvrtfinalu.

Selektor Pešić ističe da njegov tim ima težak zadatak protiv ozbiljne ekipe.

"Svaka utakmica je važna, bila je i ona protiv Južnog Sudana. Vidite, dobili smo najtežeg protivnika, Australija je jedna vrlo ozbiljna ekipa, dobro vođena od iskusnog trenera, sa iskunsim igračima. Imaju kontinuitet, dugo godina igraju zajedno. To je posebno važi za turnirski sistem i reprezentativni program, što je vrlo teško. Uvek se tu nešto menja, imaju to što imaju, znaju se dobro, imaju igrače iz NBA koji su važni u svojim timovima. Na drugi način igra Južni Sudan u tranziciji, u današnjoj košarci je najvažnija stvar u taktičkog pogledu da tako dobro igraš u tranzicionoj odbrani, sprečiš lake koševe. To je pola posla. Kada se uzme indivividualna statistika svakog igračaa je da ga odlikuje igra u traniziciji", rekao Pešić srpskim novinarima u Parizu.

Dva tima su se već sastala tokom priprema za OI, kada je u Abu Dabiju selekcija Australije slavila (84:73) protiv aktuelnih vicešampiona svijeta.

"Na utakmici u Abu Dabiju, od 80 koševa, dali su nam 40 iz tranzicije. Tamo smo bili umorni, nismo se puno spremali za protivnika već smo gledali našu igru. Poštujemo ih, nema trikova, to je čista i jasna košarka. Moramo da budemo dobri u tranziciji i sprečimo poene iz kontre kako bi došli do naše igre", rekao je Kari.

On je upitan i da li je tim porastao u prethodnom periodu što se igre tiče.

"Bolji smo nego što smo bili 24. juna kada smo počeli sve, utakmica protiv Južnog Sudana je bila fantastična. Trebalo je izdržati taj pritisak koji su napravili, naši momci su uspeli da tamo negde sredinom treće četvrtine nametnu našu igru i slomimo ih našom igrmo. Dali smo koševe gde smo hteli, na kraju krajeva i oni su smanjili te poene iz tranzicije i to nas raduje. Brzi su, teško je igrati protiv njih. Australija je bolja malo u smislu te kompletne organizacije i kada je tako onda je i nama lakše da ih branimo. Ali, to nas neće spasiti ako budemo maksimalno koncetrisani i gladni. Uživa se kada se da koš u napadu ali i da se uživa u individualnom kvalitetu u odbrani. Razumeli smo šta treb da se radi, od početka priprema smo govorili da ćemo igrati protiv mnogo jakih ekipa u tranziciji. Bilo je tu dobrih rezultata, svaka utakmica je nešto novo", dodao je iskusni stručnjak.

Na kraju se osvrnuo i na zdravstvenu situaciju pred duel sa Australijancima.

"Svi su zdravi, Jović se malo ne oseća dobro pa smo ga ostavili u hotelu ali biće spreman za sutra", istakao je Pešić.

Žrijeb je da takav da se pobednik ovog meča dalje ukršta sa SAD, pa je Pešić dobio pitanje da li su Ameriknaci "zabranjena tema".

"Kakvi Amerikanci, treba da preživimo ovu utakmicu", rekao je Pešić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana