Pendeš: Suština nije samo članstvo u EU, potreban veći konsenzus u okviru BiH

Srna
Foto: Avaz

SARAJEVO - Delegat hrvatskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Marina Pendeš /HDZ BiH/ smatra da nije suština samo članstvo u EU i otpočinjanje pregovora, već to da u BiH postoji veći stepen konsenzusa između stranaka koje čine većinu na nivou BiH.

Pendeševa je rekla da smatra da se neke od kolega iz određenog broja stranaka koji su do sada bili opozicija još u potpunosti ne snalaze i da se stranke "trojke" nekada ne ponašaju kao pozicija i ne preuzimaju odgovornost za učinjeno i neučinjeno, a zamjera im i to što pokreću određene inicijative mimo Savjeta ministara.

"Suština je da mi u BiH nađemo konsenzus kako bismo ovu BiH, zemlju tri konstitutivna naroda i onih koji se tako ne izjašnjavaju stvarno učinili prostorom dobrog življenja", naglasila je Pendeševa.

Ona smatra da rješenje nije gurati zemlju u EU preko reda, kao i da je svaka posjeta predstavnika EU BiH, pa i ovosedmična, pozitivan iskorak i potvrda da je BiH na pravom putu.

Pendeševa smatra da će BiH zasluženo otpočeti pregovore i da će u oba doma parlamenta BiH biti usvojeni zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Ona je uvjerena i da postoji saglasnost da prođu izmjene Izbornog zakona BiH.

"Nije suština samo u izmjeni Izbornog zakona, da napravite kozmetičke izmjene tako što ćete uvesti elektronsko glasanje, za koje ne znam u kojoj državi EU to postoji, jer su neke bile uvele, pa uvidjele da to otvara mogućnost veće manipulacije nego fizičko prebrojavanje glasova", rekla je Pendeševa za BHRT.

Ona je izrazila nadu da će većina to podržati na način koji su dogovorili politički lideri i postigli konsenzus na prošlonedjeljnom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana