Pelagićevo: Preko 2.000 ljudi prisustvovalo skupu "Granica postoji"

Srna
Foto: Srna

PELAGIĆEVO - Mirni skup podrške institucijama Republike Srpske na međuentitetskoj granici u mjesnoj zajednici Turić u Pelagićevu održan je uz poruku da će se srpski narod na svakom mjestu dostojanstveno i na miran način boriti za Srpsku i njene institucije.

Sa skupa, kojem je prisustvovalo više od 2.000 ljudi, poručeno je da granica postoji, da je srpski narod 1992. godine stao na branik otadžbine i da danas brani Srpsku na drugačiji način.

Skupu, osim građana i predstavnika okolnih opština i gradova, prisustvovali su  ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić, načelnik opštine Pelagićevo Slavko Tešić i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Imovina Republike Srpske ne može nasilo otimati od naroda te da poštuju sve one koji su dali svoje živote za Srpsku, poručio je Đajić.

On je rekao da je na ovom prostoru bio tokom rata, kada je bila tvrda linija i rovovi, da je nakon Dejtona dozvoljen prolaz robe i ljudi, ali da granica postoji.

"Bio sam na ovim prostorima od 1992. do 1995. godine, liječio narod, ranjenike i borce, tada je bila tvrda linija, rovovi. Došli smo ovdje danas svi miroljubivo da kažemo da je ovdje granica Republike Srpske i Federacije BiH, da je ova imovina naša imovina i da se ne može nasilno otimati od naroda i da poštujemo sve one koji su pali za ovu državu", rekao je Đajić.

Vojin Mitrović je rekao da Republika Srpska upravlja svojim šumama, vodama i svojom teritorijom i da je to zagarantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"To nam ne može niko oduzeti. To je nešto što mi ne damo i branićemo do kraja", poručio je Mitrović, koji prisustvuje mirnom skup pod motom "Granica postoji" u znak podrške institucijama Republike Srpske, koji se održava na međuentitetskoj granici u mjesnoj zajednici Turić u Pelagićevu.

Mitrović je poručio da ne može neko poput Kristijana Šmita doći ovdje da prekraja granice.

 

Savo Minić je naveo da institucije Srpske rade u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da, zajedno sa građanima, neće dozvoliti da se neko nelegalan drzne da sve to poremeti.

"Živimo i radimo u skladu s tim i onda se neko drzne da sve to poremeti, da otme neko ko je nelegalan i ko nema pravo na to. Kada se usprotivimo onda slijedi prvo napad na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i samu Srpsku. Došli smo da kažemo da to nećemo dozvoliti", rekao je Minić u Pelagićevu.

Skupovi "Granica postoji" do sada su održani u Doboju, Istočnom Starom Gradu, Ribniku, Foči, Oštroj Luci, Vlasenici, Istočnom Sarajevu, Loparama i Nevesinju.

Na skupova pod motom "Granica postoji", koji su počeli 1. septembra, građani su poručili da u BiH neće odlučivati neizabrani stranci niti pravosudna inkvizicija, već demokratski izabrani predstavnici naroda.

Građani Srpske odlučili su se na ovakav potez nakon što im je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo da se okupe ispred pravosudnih institucija u Sarajavu, da bi tamo izrazili nezadovoljstvo zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika" Srpske Miloša Lukića.

Optužnicu protiv Dodika i Lukića Sud BiH je potvrdio 11. septembra, zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana