Pavlović: Sve terorističke aktivnosti u Evropi su povezane sa BiH

Srna
Foto: Cdpirs.org

BANJALUKA - Sve terorističke aktivnosti u Evropi u posljednjih više od 15 godina na neki način su bile vezane za radikalne islamističke strukture u BiH kroz oružje, eksplozive, izvršioce ili mrežu, izjavio je direktor Centra za društveno-politička istraživanja (CDPI) Republike Srpske Dušan Pavlović.

Pavlović je istakao da Amerika, Britanija i ostale zemlje tolerišu njihovo prisustvo zato što postoji njihov dogovor da će islamističke strukture u BiH biti poslušne evroatlantističkim interesima kako bi mogle na lokalu ostvarivati svoje islamističke interese.

On je istakao da fenomen radikalizacije Bošnjaka u BiH traje gotovo cijeli vijek i upozorio da radikalne islamističke strukture u BiH nisu odustale od stvaranja muslimanske države u Evropi.

“Radikalne islamističke strukture u BiH, odnosno 'Muslimanska braća' , to jest SDA nisu odustali od stvaranja muslimanske države u Evropi, to jest BiH. Kako su krenuli u Drugom svjetskom ratu sa Pavelićem i Hitlerom, te sa NATO-om 1990. godine, tako i sad to i dalje rade i na taj način urušavaju sve institucije u BiH, kao i Ustav da bi mogli da stvore islamsku državu”, poručio je Pavlović.

On je naveo da povezanost “Muslimanske braće” i radikalnog islama u BiH sa palestinskim Hamasom nije slučajna i dnevnopolitička. NJeni korijeni idu iz vremena Drugog svjetskog rata /velikog muftije jerusalimskog El Huseinija i stvaranja 13. SS Handžar divizije/, a dio te radikalne strukture od 1953. godine je bio i Alija Izetbegović. Ta struktura preživjela je u komunizmu, te formirala SDA, “Zelene beretke” i kasnije Armiju BiH.

Prema njegovim riječima, “Muslimanska braća” su globalna panislamistička organizacija u BiH koja stvara paradržavu sa ciljem da stvori islamsku državu BiH.

Pavlović je dodao i da je važno sve ovo znati da bi se razumjelo zašto su Srbi u BiH morali da stvaraju Republiku Srpsku i zašto rukovodstvo Srpske čini sve da bi sačuvalo i ojačalo ustavne pozicije Srpske unutar Dejtonske strukture.

On je rekao da je CDPI pripremio publikaciju i dokumentarni film “Geneza žMuslimanskog bratstvaž i radikalnog islama u BiH” na pet jezika, srpski, engleski, francuski, ruski i njemački.

“Centar izvjesno vrijeme radi sa naučno-stručnim partnerima u inostranstvu, a rezultat su serija članaka o povezanosti BiH, radikalnog islama, žMuslimanskog bratstvaž sa Palestinom i sa Zapadnom Evropom. To je nešto što pokušavamo da dokumentujemo i iznesemo u pisanoj i video-formi i šaljemo to naučno-stručnim partnerima u inostranstvu, uključujući Izrael”, naveo je Pavlović.

On je rekao da se ulaže ozbiljan trud da bi Republika Srpska svoje pozicije objasnila zainteresovanim partnerima i prijateljima jer se, nažalost, poklapaju interesi radikalnih islamističkih struktura u BiH, SDA i evroatlantističkih struktura, a to je urušavanje i nestanak Srpske definisane Dejtonom.

Izraelski list “Džerusalem post” objavio je ove sedmice tekst u kojem piše da EU i SAD, koje u praksi upravljaju BiH, svjesno ignorišu proces religijske radikalizacije Bošnjaka koji pušta svoje korijene, naročito među mladima.

List u tekstu podsjeća na Emreha Ibrahimović /18/, Austrijanca porijeklom iz BiH, koji je likvidiran Minhenu nakon što je ispalio nekoliko hitaca u blizini izraelskog konzulata, te postavlja pitanje da li je intenzivirano antiizraelsko nahuškavanje u BiH uticalo i na Ibrahimovića, teroristu u Minhenu.

U tekstu je istaknuto da je bošnjačko stanovništvo pod velikim uticajem radikalnih islamističkih elemenata, uključujući “Muslimansko bratstvo”, Iran i Tursku, još od raspada bivše Jugoslavije, krvavog građanskog rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana