Pavlović: Besmislena optužnica za rođendansku čestitku

Srna
Foto: Srna

BRATUNAC - Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da je optužnica protiv njega zbog postavljanja transparenta u Bratuncu kojim je lani čestitao rođendan nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću besmislena i zlonamjerna.

On smatra da je to nastavak pritiska na njega i njegovu porodicu, koji već duže vrijeme vrše, kako je naveo, bošnjački politički krugovi pod uticajem bošnjačkih ratnih komandanata i veterana koji su počinili zločine nad Srbima i na ovaj način žele da spriječe iznošenje istine o masovnim srpskim stradanjima i prikriju počinjene zločine za koje treba da odgovaraju.

"Kako sam iz medija upoznat, Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv mene zbog navodnog `izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti`. Ta sudska konstatacija je neistinita jer se ne radi o izazivanju bilo kakve mržnje i netrpeljivosti nego o pogrešnom i zlonamjernom tumačenju iskrene i dobronamjerne rođendanske čestitke dvojici značajnih Srba", naveo je Pavlović.

On je istakao da je hrišćanski poželjeti nekome sreću i zdravlje u životu, a posebno za rođendan i da to nije nikakvo veličanje osoba osuđenih za ratne zločine, kako je navedeno u optužnici.

"Umjesto da su otkrili i procesuirali onog ko mi je zapalio kuću prije skoro dvije godine i ko je prijetio klanjem članova moje porodice, pravosuđe BiH se bavi rođendanskim čestitkama. To me ne brine, ali me brine rad sudstva koje, pod uticajem bošnjačke strane i nekih predstavnika međunarodne zajednice, nastoji da zastraši cijeli srpski narod, da ne smije da iznosi istinu o srpskom stradanju i da tako zaštite počinioce tih zločina od odgovornosti i stvaraju krivu istorijsku sliku o karakteru rata i žrtvama u toku rata u BiH", rekao je Pavlović.

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Pavlovića zbog postavljanja transparenta u Bratuncu kojim je lani čestitao rođendan generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, čime je, kako je ocijenjeno, "izazivao nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost".

Pavlovića optužnica tereti da je 10. marta prošle godine u Bratuncu postavio transparent sa likom i ispisanom porukom kojom se veliča i podržava osoba osuđena za ratne zločine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana