Patrijarh Porfirije u manastiru Krka: Stvoreni smo kao jedinstven ljudski rod

Srna
Patrijarh Porfirije u manastiru Krka: Stvoreni smo kao jedinstven ljudski rod

KISTANjE - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju na praznik Sveta tri jerarha u manastiru Krka povodom slave Bogoslovije, javila je crkvena televizija "Hram".

Patrijarh Porfirije je u besjedi rekao da Sveta tri jerarha podsjećaju na to da je narod stvoren kao jedan i jedinstveni ljudski rod, od jedne krvi, od istog mesa i kostiju.

"Kako kaže apostol Pavle, stvoreni smo kao jedan Adam i da postanemo jedno u Bogu i jedno u Hristu. To možemo biti ako smo jedno u dobru, nije svako jedinstvo blagosloveno", poručio je patrijarh srpski.

Njegovoj svetosti sasluživali su preosvećeni episkopi niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički i administrator Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirilo, dalmatinski Nikodim, osječko-poljski i baranjski Heruvim, valjevski Isihije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, šabački Jerotej i jegarski Nektarije, vikar patrijarha srpskog.

Na kraju liturgije osveštani su slavski darovi povodom slave Bogoslovije Sveta tri jerarha, a tokom dana će biti održana i svečana akademija.

Prisutni su bili i rektori bogoslovija iz Beograda, Sremskih Karlovaca i sa Cetinja, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, te profesori i učenici Bogoslovije Sveta tri jerarha, ambasador Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, kao i vjerni narod.

Vjekovno sabiralište pravoslavnih Srba sjeverne Dalmacije, Manastir svetih arhangela, na rijeci Krki, nedaleko od Kistanja, antičkog Burnuma, mjesta gdje je apostol Pavle propovijedao Dalmatincima, osnovala je 1350. godine, Jelena Šubić Zrinjska, rođena sestra cara Dušana Nemanjića, udovica kneza Mladena Šubića.

Bogosloviju Sveta tri jerarha, utemeljenu na tradiciji crkvenog školstva pri manastirima Studenici, Žiči, Peći, Hilandaru, ustrojenu po ugledu na romejske bogoslovske škole, osnovao je 1615. godine mitropolit dabrobosanski Kir Teodor, da do skončanja vijeka bude "utvrđenje pravoslavne vjere".

Bogoslovija u Krki je tada "zapalila plamen" crkvene prosvjete čime je započeto stvaranje crkvenih učilišta širom pravoslavnog Srpstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana