Patrijarh Porfirije stigao u Moskvu zbog sahrane episkopa Antonija

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Moskvu gdje će sutra biti održano opijelo nedavno preminulom episkopu moravičkom Antoniju, saopšteno je na sajtu Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Patrijarh Porfirije stigao je u Moskvu na sahranu episkopa moravičkog Antonija, vikara patrijarha srpskog i starješine Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, navodi se na sajtu.

Patrijarh Porfirije i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril trebali bi sutra da služe opijelo episkopu Antoniju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Poslije toga predviđena je sahrana episkopa Antonija u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla Podvorja Srpske crkve u Moskvi, gđe episkop Antonije službovao punih 18 godina.

Epi­skop mo­ra­vič­ki An­to­ni­je /Pantelić/, vi­kar pa­tri­jar­ha srp­skog i sta­re­ši­na podvor­ja Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve (SPC) u Mo­skvi, preminuo je 11. marta u Mo­skvi, u 54. godini.

Epi­skop An­to­ni­je je ro­đen 23. ju­la 1970. godine, zamonašio se 1989. go­di­ne u manastiru Kr­ki, diplomirao je na Mo­skov­skoj du­hov­oj aka­de­mi­ji kao njen stipendista, bio je sabrat manastira Dobrun, kod Višegrada, zatim 2000. godine pro­fe­so­r Bogoslo­vi­je Sve­tog Pe­tra Da­bro­bo­san­skog u Fo­či, predavao je na Mu­zič­koj aka­de­mi­ji Uni­ver­zi­te­ta u Is­toč­nom Sa­ra­jevu, a oba­vljao je i du­žnost sta­rje­ši­ne Sabor­ne cr­kve u Sa­ra­je­vu.

On je 2002. godine izabran za sta­rje­ši­nu Po­dvor­ja Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve u Moskvi, a 2006. godine postao je vi­kar­ni epi­sko­p pa­tri­jar­ha srp­skog s ti­tu­lom epi­skop mo­ra­vič­ki.

Po­sta­vljen je 2018. za de­ka­na Fi­lo­zof­sko-bo­go­slov­skog fa­kul­te­ta Mo­skov­skog pravoslavnog uni­ver­zi­te­ta, gdje se na­la­zio do ju­la 2022. godine. No­si­lac je visokih cr­kve­nih i dr­žav­nih od­li­ko­va­nja. Autor je vi­še knji­ga i mo­no­gra­fi­ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana