Patrijarh Porfirije: Sa slobodom se ne može i ne smije trgovati

Srna
Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

LOZNICA- Sa slobodom se ne može i ne smije trgovati kada je naš narod u pitanju, poručio je patrijrah Porfirije tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je činjenicu da Srbi i danas kao mnogostradalni ali dostojanstven narod postoje.

"Nema tog progona i tiranije koji će nas osujetiti da se borimo za istinsku slobodu i pun život", rekao je Njegova svetost koji je prethodno u Loznici služio parastos žrtavama "Oluje".

On je dodao da Srbima strah neće zalediti grudi, jer volovi trpi jaram a ne ljudi.

Njegova svetost je naglasio da mir nema alternativu, da je za Srbe najvažnija sloboda.

"Zato ni u progonima i stradanjima ne odustajemo od slobode i mira", rekao je patrijarh Porfirije.

Onima koji su ponijeli krst progona i stradanja i bili prinuđeni da napuste rodnu grudu, patrijarh je rekao da im je Bog dao da dođu svojima i u svoju zemlju.

"Zato taj progon nikada nije bio okidač za očaj među nama nego podstrek za stvaralački život", dodao je srpski patrijarh i istakao da budućnosti treba davati smisao i punoću.

On je ukazao na potrebu da ljudi žive po Hristovim mjerilima jer samo tako mogu imati ispravno znanje i pravu slobodu.

Istakao je potrebu da se prihvati zakon bogočovjeka jer će u tom slučaju znati šta su porodica i prioriteti.

"Bez njega kao orijentira biće izvitopererno. To su naši preci znali, oni su to ostavili u zavjetu, a to je Svetosavlje", naglasio je patrijarh.

Prema njegovim riječima, Srbe jedino može održati put bogočovjeka i samo tada mnogo više ima nade za nas i za našu djecu.

Njegova svetost je naglasio da se danas Srbi molitveno sjećaju nasilnog progona našeg naroda sa pradjedovskih ognjišta na kojima su vijekovima živjeli u Dalmaciji, Lici, Kordunu, na Baniji, te poželio da se mirom suprostave svakom ratu i takozvanoj "Oluji".

On je prizvao mir među okupljene i na svakog čovjeka.

U Loznici se obilježava Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja" u prisustvu najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske i brojnih Krajišnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana