Patrijarh Porfirije: Iza namjera osnivanja navodnih pravoslavnih crkava u regionu je razgradnja jedinstva Srba

Srna
Patrijarh Porfirije: Iza namjera osnivanja navodnih pravoslavnih crkava u regionu je razgradnja jedinstva Srba

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije izjavio je da iza namjera osnivanja navodnih pravoslavnih crkava Hrvatske, Crne Gore i na Kosovu i Metohiji, stoji želja da se duhovno naudi i identitetski ošteti srpski narod, omogući otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) i razgradi nacionalno jedinstvo Srba.

Patrijarh Porfirije je upozorio da su ove pojave sve samo ne naivne i pojavljuju se u većoj ili manjoj mjeri razvijene i organizovane u svim ovim sredinama, a objedinjuje ih činjenica da nemaju veze ni sa jednom pravoslavnom crkvom u svijetu.

"Ono što nas teši, iako ne umanjuje budnost s kojom posmatramo navedene fenomene, jeste činjenica da su takvi pokušaji postojali i u prošlosti i da su svi, od prvog do poslednje, zajedno s njihovim organizatorima i nosiocima, neslavno završili", rekao je srpski patrijarh za "Politiku".

Patrijarh Porfirije je istakao da ga brine što pojedini predstavnici zapadnih država, pogotovo evropskih, prenebregavaju apsolutno mirotvoračku ulogu SPC, prije svega, na prostoru Kosova i Metohije, ali i na cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

"Bez ikakvog osnova optužuju Crkvu da `destabilizuje situaciju i stvara napetosti među etničkim grupama na zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podelila zajednice`, kako se, potpuno suprotno istini, pominje u jednoj od rezolucija Evropskog parlamenta", rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je naglasio da ga duboko obespokojava to što su zakoni na Kosovu i Metohiji u smislu zaštite prava srpskog naroda mrtvo slovo na papiru.

"Kad se na jednom prostoru, od većine relevantnih faktora samo prividno i nominalno poštuju pravne norme, a u stvari se forsira interes jedne etničke zajednice u odnosu na drugu, to čini opasan presedan i predstavlja uvod u razaranje osnovnih principa civiilzovanog društva, koje će se potom preliti i na druge krajeve sveta", rekao je patrijarh Porfirije.

On je ukazao da ga najviše brine srpska nesloga, spremnost ljudi da radi sopstvenog interesa "hladno zaborave" na Kosovo i Metohiju, srpske svetinje, kao i na ljude, pravoslavne Srbe, koji žive pod pritiskom i u getu, i ostave ih na milost i nemilost drugima.

"Brine me i to što određeni krugovi i samozvani odgovorni pojedinci, pokušavajući da to pravdaju patriotskom brigom i samo njima svojstvenim društvenim aktivizmom, radi očuvanja Kosova i Metohije, napadaju Crkvu koja je, ne samo istorijski, nego i aktuelni i nepokolebljivi branič Kosova i Metohije", rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je potrebno očuvati mir među Srbima da bi se mogao graditi sa susjedima.

Uprkos svim brigama, srpski patrijarh je istakao da ga "kuraže srpski narod, sveštenstvo i monaštvo, njihova vera i hrabrost", kojima je istinski stalo do Kosova i Metohije, do otadžbine Srbije, do pravoslavnog srpskog naroda, i koji se za to bore vjerom i molitvom, trpljenjem i hrabrošću, jedinim svakog poštovanja vrijednim "na strašnom mestu postojanjem".

On je naglasio i da SPC insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dijela protiv drugog dijela svog naroda, te da će nastaviti da gradi mir.

"Crkva tu svoju službu jedinstva, prevazilaženja podela, pozivanja na ljubav i razumevanje, sveštenosluženje jevanđelja mira u svetu koji u zlu leži, vrši i vršiće bez obzira na sve optužbe, osude, nerazumevanje i napade koje zbog toga trpi", poručio je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana