Patrijarh Porfirije: Dolazak u Srpsku posebna je radost

Srna
Patrijarh Porfirije: Dolazak u Srpsku posebna je radost

FOČA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je u Foči da je posebna radost kada dolazi u Republiku Srpsku kao i to što će sutra osveštati svetosavski hram.

- Retko gde nailazimo na jednostavan otvoren odnos, odnos ljubavi i vere, kao što je to slučaj kada dolazimo ovde - istakao je patrijarh koji je u pratnji mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i više vladika posjetu Foči započeo obilaskom zgrade lokalne uprave i sastankom sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je napomenuo da je veliki blagoslov i radost gdje god da ide gdje živi srpski pravoslavni narod, a da su dolasci u ove krajeva poseban blagoslov i posebna radost.

- Činjenica da osvećujemo hram posvećen Svetom Savi najbolja je poruka i najbolji znak koji pokazuju čemu treba da služi hram i koja je orijentacija našeg naroda na ovim prostorima - rekao je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je ovaj hram mjesto mira, koji je moguće ostvariti dolaskom u njega kada se dozvoli ljubavi Božijoj i blagodati njegovoj da miri čovjeka sa sobom, da se uspostavlja unutrašnja duhovna, psihološka i svaka druga harmonija.

Prema njegovim riječima, posebna je radost što će biti mnogo naroda iz Foče i drugih krajeva i što će se svi zajedno pomoliti za osvećenje hrama.

- Još više molićemo se za razumevanje, za mir - rekao je patrijarh i dodao da je Gospod Isus Hristos došao u ovaj svijet radi svakog čoveka da svakoga pozove na mir, harmoniju, ljubav.

Načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da je za građane Foče posjeta patrijarha i više srpskih vladika velika čast i velika radost, a sutrašnji čin osvećenja hrama istorijski trenutak za opštinu.

- Pozvao bih još jednom naš vjerni narod da večeras u 18 časova u velikom broju prisustvuje svečanom činu doksologije, a da sutra u 8.30 pred Hramom Svetog Save dočekamo našeg patrijarha - rekao je Vukadinović.

Nakon posjete opštini, Njegova svetost je obišao Bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški", gdje je blagoslovio studente i profesore.

- Upoznali smo Njegovu svetost sa svim aktivnostima na našem fakultetu i zaista se nadam daljoj saradnji sa Patrijaršijom i institucijama SPC - rekao je dekan Vladislav Topalović.

Ovaj fakultet, koji je uz fakultete u Beogradu i Libertvilu, jedan od tri bogoslovska fakulteta SPC, naredne godine obilježiće tri decenije postojanja.

- Velika je stvar što je Foča dobila hram u centru grada. Tu se, naravno, obučavaju naši studenti, ona nije samo gradska crkva, da tako kažemo, nego i naša nastavna baza - pojasnio je Topalović.

Studenti ističu da je dolazak patrijarha veliki blagoslov i veliki podstrek za sve njih da dalje napreduju u učenju.

- Nadamo se da će dolasci biti i učestaliji i da će veza našeg fakulteta sa beogradskim biti još jača i postojana i u narednom periodu - kaže student drugog ciklusa studija Darko Krsman.

Njegova koleginica Katarina Atanacković ističe da je velika čast za fakultet i studente što mogu da vide patrijarha i da znaju da su znače patrijarhu i cijeloj Crkvi, jer iz Foče odlaze veoma značajni ljudi koji će biti nešto i koji su to već postali.

Predsjednik Saveza studenata Bogoslovskog fakulteta Dušan Gostimirović dodao je da dolazak patrijarha Porfirija ima poseban značaj za studente ovog fakulteta i srednjoškolce Bogoslovije.

- Budući da su ovo dvije škole SPC u Republici Srpskoj i obje su u Foči. Naročito nas raduje dolazak patrijarha u navečerje velikog jubileja naredne godine - 30 godina postojanja i rada Bogoslovskog fakulteta - rekao je Gostimirović.

U Hramu Svetog Save večeras u 18 časova služiće se čin doksologije, nakon čega će patrijarh Porfirije posjetiti Bogosloviju na Velečevu.

Sutra u 8.30 časova je doček patrijarha ispred Hrama Svetog Save, nakon čega će uslijediti liturgija i biti osveštan hram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana