Patrijarh Porfirije: Crkva nikada neće odustati od Kosova i Metohije

Srna
Patrijarh Porfirije: Crkva nikada neće odustati od Kosova i Metohije

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) nikada neće odustati od Kosova i Metohije, poručio je večeras Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije koji je služio u Hramu Svetog Save na Vračaru moleban Svetoj Bogorodici za vjerni narod i svetinje na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh je istakao da se SPC uvijek neumorno oglašavala i neumoljivo borila za istinu o Kosovu i Metohiji i da će to činiti i u buduće, te pozvao vjerni narod i sveštenstvo da je ujedine u molitvi.

“Samo u u hramu oko kojih se sabiramo možemo ne samo videti i razumeti nego doprineti očuvanju naroda, svetinja, Kosova”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je upozorio da neki žele da među Srbima bude što više nesporazuma, svađa

i da i SPC upregnu da bude izvođač radova u njihovim licemjernim namjerama, a da im je do “Kosova stalo kao do lanjskog snega”.

“Crkva i mi, Srbi, živimo sa Kosovom i Metohijom, Kosovo je u našem biću, Kosovo smo mi”, istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je rekao da se neki ovih dana čak pitaju zašto SPC poziva na molitvu za Kosmet.

“Molitva je najače oružje. Ona je spasonosni mač Hristov sa dečanske freske. Gđe je molitva tu je i dejstvo sile Božije”, objasnio je srpski patrijarh.

On je naveo da SPC nema ništa protiv da o svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji svako izrazi na svoj način, ali da ne može pristati da se bez nje, izvan hrama, neko oblači u njeno ime, da koristi njeno dostojanstvo bez obzira o kojoj vrsti organizovanja i organizacije se radi.

“Kao Crkva moramo voditi računa i da ne dozvolimo sebi da na bilo koji način budemo upotrebljeni, ponavljam čak i kada neko ima dobre i najčistije namjere”, rekao je partijarh.

Prema njegovim riječima, Crkva je po svojoj suštini ona koja tješi, koja je orijentir, a nikako da stvara razdor.

On je ukazao sa su Srbi potrebni jedni drugima i da zato Crkva čini sve da Srbi ne ustaju protiv Srba, navodeći kako bi se mnogi tome radovali.

“Istorija nam je to sve mnogo puta pokazala i naučila da je vernost Jevanđelju i njegovo držanje jedini ispravan, spasonosan put kojeg treba da se držimo”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je naveo da se danas u hramu Svetog Save i brojnim srpskim hramovima molilo i Svetom Savi i Svetom knezu Lazaru i Svetom Jonikiju Devičkom, svim mučenicima kosovskim i srpskim.

“SPC nikada ne može i neće odustati od onoga u šta su verovali, što su branili naši sveti preci. Uvek ćemo biti spremni da ličnom žrtvom budemo uz one koji su uprkos svemu ostali u svojim domovima i vekovnim ognjištima, pa i svetih oltara Visokih Dečana, Gračanice i prizreneske Bogorodice LJeviške”, rekao je patrijarh.

Moleban Svetoj Bogorodici večeras je služen i u hramovima Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenju Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, Svetog i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu.

Molebani će petkom do Vaskrsa biti služeni i u svim manastirima i crkvama Eparhije raško-prizrenske i eparhije mileševske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana