Patrijarh osveštao Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj

RTRS
Patrijarh osveštao Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj

Patrijarh srpski Porfirije osveštao je Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj u Martin Brodu.

Nakon osveštanja Hrama uslijedila je liturgija.

Osveštanju Hrama prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Zbog doprinosa obnovi manastira Rmanj, Dodiku je dodijeljeno najviše odlikovanje Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske - Orden novomučenika bihaćko-petrovačkih.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je u svojoj besjedi da je sjaj ove obnovljene svetinje i zalog unutrašnje obnove srpskog naroda, te da je velika radost i blagoslov što se srpski narod sreo u ljubavi u ovom manastiru da se pomoli.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije poručio je okupljenim vjernicima da blistavi Rmanj danas počinje živjeti novim životom i da je ponos srpske tromeđe.

- Srpski narod čvrsto stoji na zemlji svojih predaka, nikada neće otići sa svoga i opstaće ime srpsko u ovim krajevima. U sabornosti i ljubavi je ispisana istorija Srpske pravoslavne crkve, te da se ne smije odstupiti od vlastitog identiteta. Sabrani ljubavlju Hristovom zajedno smo ispisali istoriju - poručio je episkop Sergije.

Episkop Sergije je podsjetio da je obnova Rmnja započela prije više od četiri decenije i da ne bi uspjela da nije bilo podrške, ističući da je trud uložilo sveštenstvo, ali i narod koji je pružao podršku u obnovi manastira.

- Bili smo dugo na marginama i molitvena želja je urodila plodom. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prepoznao naša htijenja i pomogao da intenziviramo radove, kao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - istakao je vladika Sergije.

Episkop je rekao da se mnogi monasi raduju i ljubav njihova se dizala iz pepela zbog obnove manastira.

- Manastir Rmanj je bio svjetlo nade i utjeha u vremenu ropstva, ali vjera srpskog naroda se ne može nikada ugasiti. Srpski narod traje i odolijeva jer istorija Rmnja uči da se ne smije odstupiti od identiteta. Malo nas je, ali smo žilavi i istrajni. Manastiru je i dalje potrebna podrška Republike Srpske, Srbije, a srpska tromeđa živi dok god se čuju crkvena zvona - istakao je episkop Sergije.

On je napomenuo da se zajednički može mnogo postići.

- Rmanj je podsjetnik da smo tek počeli, nema odustajanja. Predsjedniče Srpske, ostanite uz nas i neka vaša srca budu uz nas. Hvala Njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju što ste se očinski interesovao za obnovu Rmnja - rekao je episkop Sergije.

Patrijarh Porfirije boravi u višednevnoj posjeti ovoj eparhiji povodom obilježavanja 580 godina od izgradnje manastira Rmanj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se današnje osveštenje Hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj u Martin Brodu može računati kao dio obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dodik je naglasio da se sutra nastavlja obilježavanje Dana srpskog jedinstva u Banjaluci, a onda i u Novom Sadu, te da je riječ o prazniku koji je ustanovljen prije nekoliko godina.

- Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je dan okupljanja naroda i institucija - istakao je Dodik na svom profilu na društvenoj mreži Instagram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana