Patrijarh najvišim ordenom SPC odlikovao Zadužbinu Nikole Spasića

SRNA
Patrijarh najvišim ordenom SPC odlikovao Zadužbinu Nikole Spasića

BEOGRAD - Srpski arhijerejski sinod odlikovao je danas Zadužbinu Nikole Spasića, koja je počela da radi 1922, visokim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve - Ordenom Svetog kralja Milutina za sveobuhvatni doprinos srpskom narodu na humanitarnom i privrednom planu, posebno Srpskoj patrijaršiji, a priznanje upravitelju Zadužbine Vojinu Đukiću uručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je podsjetio da je zadužbinarstvo nešto što odlikuje srpski narod od kada on zna za sebe, izraz jevanđelja i opredeljenje našeg naroda kroz vekove i napomenuo da je i Nikola Spasić zasigurno bio takav.

Patrijarh je izrazio zahvalnost svima koji kroz Zadužbinu omogućavaju da ona funkcioniše baš kao što je to njen zadužbinar zamislio.

"Činite sve da njegovo djelo ne propadne, iz tih razloga smo smatrali da kao i zato što ste ostavili traga na svim poljima stvaralaštva i postojanja našeg naroda kao ktitori, zadužbinari, da upravo Orden Svetog kralja Milutina, koji je najveći zadužbinar iz dinastije Nemanjića a možda uopšte u našoj istoriji, bude Orden koji će biti samo znak male zahvalnosti za sve što činite i što je činio Nikola Spasić", rekao je patrijarh.

Svečanost u Rektoratu bila je prilika da Upravni odbor Zadužbine uruči nagrade najboljim studentima medicinskog i poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a što čini već 29 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana