Parlament Srpske usvojio Deklaraciju Svesrpskog sabora

G.S.
Parlament Srpske usvojio Deklaraciju Svesrpskog sabora

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Deklaracija je usvojena sa 62 za i tri protiv.

Uz Deklaraciju, usvojeni su i Zaključci koje su usaglasili klubovi poslanika. Zaključci su usvojeni sa 62 glsa za, dva protiv i jednim suzdržanim poslanikom.

Klubovi poslanika SDS-a o PDP-a povukli su amandmane.

U Deklaraciji, usvojenoj na Svesrpskom saboru održanom 8. juna u Beogradu, ukazano je na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja i odlučeno da Sabor bude održavan redovno, svake dvije godine, na kojem bi se zajedno razmatrala najvažnija nacionalna pitanja uz učešće predstavnika Srbije i Republike Srpske, kao i drugih predstavnika srpskog naroda iz regiona i svijeta.

U Deklaraciji se navodi da Svesrpski sabor konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu.

- Srpski narod je kroz istoriju imao više država sa različitim nazivima, te polaže pravo da baštini svoju bogatu tradiciju - piše u tekstu Deklaracije.

Svesrpski sabor naglasio je da je Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni subjekt koji samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije u skladu sa Ustavom BiH - Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma i čija teritorija ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je ova deklaracija jedan od istorijski najvažnijih i najmoćnijih dokumenata srpskog naroda u cjelini.

- Deklaracija govori o jedinstvu srpskog naroda i njome se odgovara na sva pitanja i zebnje iz prošlosti i daje nam snagu da idemo dalje - rekao je Dodik.

On je naglasio da se može očekivati da će vlade Srpske i Srbije i ostale zemlje, gdje Srbi mogu da dobiju podršku, sačiniti operativne planove za sprovođenje Deklaracije.

- Svi stavovi iz Deklaracije i njena preambula daju odgovore na dešavanja u prošlosti i tretira se sve ono što je važno za budućnost. Kada je riječ o praznicima, 9. januar nastavljamo obilježavati, ali ćemo slaviti i Sretenje kao zajednički praznik. Nema potrebe da se spekuliše o 9. januaru i ne treba ništa objašnjavati, jer je sve apsolutno jasno. Oni koji ovo osporavaju vidljivo je da rade u skladu sa stavovima iz Sarajeva - istakao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Deklaracija nije usmjerena ni protiv koga i da se temelji na pravima koja imaju svi narodi na svijetu i pokazuje opredjeljenje Srpske i Srbije za očuvanje mira, prenosi RTRS.

On je poručio da Deklaracija predstavlja temelje za bivstvovanje srpskog naroda.

- Što se tiče 9. januara, ponudio sam jedan zaključak uz namjeru da se usaglasimo. Mnogi su pogrešno protumačili. Sretenje je opšti Dan državnost svih Srba. Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske i riješićemo sve sumnje još jednim zaključkom - rekao je Stevandić.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da su Srbi iz Republike Srpske i Srbije jedan narod i da je usvajanje Deklaracije istorijski čin za Srpsku i Srbiju.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović istakla je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda jasno izbalansirana i urađena na način da Srpska i Srbiju budu spremni za budućnost.

Navela je da je da je u Deklaraciji iskazana podrška očuvanju Dejtonskog sporazuma.

Sjednica Narodne skupštine biće nastavljena sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana