Parlament Srpske u drugom kvartalu o novom zakonu o državnim službenicima

Marijana Miljić Bjelovuk
Parlament Srpske u drugom kvartalu o novom zakonu o državnim službenicima

BANjALUKA - Krojenje novog zakona o državnim službenicima ulazi u sam finiš, a taj zakonski akt, koji bi trebalo da uvede reda u javnom sektoru prije svega o pitanju zapošljavanja, naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS u drugom kvartalu ove godine.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kazali su “Glasu Srpske” da je izradi novog zakona o državnim službenicima prethodila analiza primjene postojećeg zakona, ali i sprovođenje harmonizacije pojedinih rješenja sa SIGMA principima reforme javne uprave.

- Sve te aktivnosti sprovodi interresorna radna grupa. Njihov rad je u završnoj fazi, nakon čega ćemo uputiti akt u proceduru donošenja. Naš prijedlog Narodnoj skupštini RS je da taj akt bude razmatran u drugom kvartalu 2023. godine - naveli su u Ministarstvu uprave.

Novi zakon o državnim službenicima biće zasnovan na SIGMA principima reforme javne uprave predviđenim u oblasti Državna služba i upravljanje ljudskim potencijalima.

- Posebna pažnja biće posvećena definisanju odredaba koje imaju za cilj profesionalizaciju državne službe u svim oblastima upravljanja ljudskim potencijalima, a to su zapošljavanje, obuke, raspored, ocjenjivanje, te kadrovsko planiranje, izrada centralnog registra. Tim aktom biće definisana disciplinska i materijalna odgovornost, ali i prestanak radnog odnosa - naveli su u resornom ministarstvu.

Značajne novine, navode, odnose se na unapređenje rada državne službe, prvenstveno kroz analizu, analitičku procjenu i gradaciju radnih mjesta te izradu i upotrebu kompetencija u svim procesima, počevši od procesa zapošljavanja u državnu službu.

Član radne grupe za izradu novog zakona o državnim službenicima Aleksandar Radeta naveo je da je cilj novog akta poboljšanje trenutnog zakonskog rješenja i otklanjanje nejasnoća koje postoje u njegovoj primjeni.

- Novim zakonom poboljšana je procedura zapošljavanja. Kandidati bi ubuduće prvo trebalo da budu testirani pa će tek onda uslijediti intervjui - rekao je ranije “Glasu” Radeta.

Naglasio je da bi prema novom zakonskom rješenju trebalo da budu nagrađeni oni koji rade više i bolje, ali je u planu i da ocjenjivanje službenika bude jednom godišnje. Postojećim zakonskim aktom nadređeni ocjenjuju rad službenika dva puta u toku godine.

Podzakonski akti

Aleksandar Radeta rekao je da je nakon usvajanja novog zakona o službenicima potrebno donijeti i nekoliko podzakonskih akata za primjenu samog zakona.

- Tako da, i ako se usvoji zakon u drugom kvartalu, realno bi bilo očekivati da on stupa na snagu tek od početka iduće godine zbog pripreme podzakonskih akata za njegovu primjenu - zaključio je Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana