Parlament BiH jači i od Bundestaga

Veljko Zeljković
Parlament BiH jači i od Bundestaga

SARAJEVO - Po prosječnoj plati BiH je daleko iza svih zemalja članica Evropske unije, a jedino iza nje su dvije balkanske države Sjeverna Makedonija i Albanija, što se ne može reći za primanja ovdašnjih političara, parlamentaraca, koja su, uslovno rečeno, među najvišim na Starom kontinentu.

Prema posljednjim podacima, prosječna plata u BiH iznosila je oko 720 evra, što je za 3,5 puta manje od prosjeka koje imaju države Evropske unije - 2.350 mjesečno. Poređenja radi, primanja u Slovačkoj, koja je najlošije rangirana među državama članicama ove zajednice, iznose 1.233 evra, što je za 70 odsto više nego u BiH. Kada su u pitanju zemlje u okruženju, prosječna plata u Sloveniji iznosi oko 1.640, Hrvatskoj 1.320, Crnoj Gori 850, a Srbiji 840 evra.

A šta je sa platama političara, državnih zvaničnika koji bi trebalo da brinu, između ostalog i o ekonomskom prosperitetu zemlje? Koliko su ona u odnosu na prosječne plate u pojedinim evropskim zemljama te kako se BiH kotira na toj listi? Za primjer uzećemo koliko mjesečno inkasiraju narodni tribuni, odnosno parlamentarci, kojima su ljudi ukazali povjerenje na izborima.

U slučaju BiH, oni koji su na posljednjim izborima uspjeli da uđu u Parlament BiH, imaju za pet puta viša mjesečna primanja od prosječnih. Njihova plata iznosi oko 3.600 evra, a u nekim slučajevima i više, ukoliko su u nekim od odbora ili ostvaruju pravo na odvojeni život. Ovo je više nego dovoljno za normalan život, s obzirom na to da je jednoj porodici u BiH za život potrebno oko 1.500 evra mjesečno.

Ovaj iznos je inače duplo veći od prosječne plate u BiH. Interesantno je da ovdašnji parlamentarci, ako uporedimo njihova mjesečna primanja sa prosječnim, debelo šiju većinu svojih evropskih kolega, pa i ma koliko to na prvu čudno zvučalo, poslanike u Evropskom parlamentu. Mjesečna primanja evroparlamentaraca iznose oko 7.900 evra. Ukoliko to uporedimo sa prosječnim platama na nivou Evropske unije, one su za 3,3 puta veće. Po ovoj stavci i moćna Njemačka je iza BiH.

Od juna ove godine poslanici Bundestaga počeli su da primaju nešto uvećane plate - za 1.000 evra, koje danas iznose oko 11.200 evra, što je za 2,4 puta više od prosječne plate u ovoj zemlji. Ilustracije radi, troškovi jednog domaćinstva procjenjuju se na oko 2.800 evra. I Danska je, po ovom osnovu iza BiH. Tamošnji zakonodavci mjesečno na ruke primaju oko 8.400 evra - 3,5 puta više nego što trenutno iznosi prosječna plata u ovoj skandinavskoj zemlji.

Kada je u pitanju Austrija, njihovi narodni tribuni imaju platu nešto veću od 10.000 evra, što je za 3,4 odsto više od prosječne u toj zemlji, koja trenutno iznosi 2.900 evra. Radi se o bruto iznosu te bi ovaj odnos bio daleko manji kada bi se računala neto plata. Uslovno rečeno i političari iz Hrvatske, odnosno saborski zastupnici, imaju manje plate nego njihove kolege u BiH.

Oni odnedavno na ruke dobijaju 4.000 evra, što je za 2,85 odsto više od prosjeka u Hrvatskoj, koji je prema posljednjim podacima iznosio 1.400 evrića. I poslanici iz Srbije su iza svojih kolega u BiH. Njihova mjesečna primanja kreću se oko 1.250 evra, u zavisnosti od toga iz koje partije dolaze, dok se prosječna plata kreće oko 836 evra. U prevodu, kreatori zakonodavne politike u Srbiji imaju za 1,5 puta veća primanja od prosječnih.

Bugarska

Bugarske vlasti su vjerovatno najelegantnije riješili pitanje visine primanja svojih parlamentaraca. Donijeli su zakon prema kojem je osnovna plata poslanika jednaka tri prosječne plate u javnom sektoru za posljednji mjesec svakog tromjesečja. Ona danas iznosi 4.000 evra, a prosječna plata u zemlji oko 1.330. 

Bubreg u loju

Za one koji uspiju svoje radno mjesto obezbijediti u nekom od tijela Evropskog parlamenta kažu da žive poput bubrega u loju. Da je tako govori i podatak da ne moraju da brinu ni o penzijama, jer imaju pravo, pored redovne koje ostvaruju u matičnim zemljama - i na dodatnu. Prema sadašnjim platama, to iznosi oko 1.760 evra, ali tek nakon što navrše 63 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana