Pariz dobio "Srpsku kuću" (FOTO)

GS
Pariz dobio "Srpsku kuću" (FOTO)

PARIZ - U Parizu je danas svečano otvorena "Srpska kuća", u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju prisustvuju i predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić, koji je presjekao crvenu vrpcu.

Prije ulaska prisutnima su posluženi pogača i so.

Otvaranju prisustvuju i francuski ministar za spoljnu trgovinu Frank Rister, ministar sporta Srbije Zoran Gajić, visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.

"Srpska kuća" smještena u Parku La Vilet koji će za vrijeme Olimpijskih igara ponijeti ime "Park nacija", jer je u njemu smješteno čak 15 nacionalnih kuća, predstavljaće jedinstveni centar koji će posjetiocima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije.

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mjesto gdje se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni dio "Srpske kuće" činiće umjetnička instalacija "Koreni", visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korijene srpskog naroda i njegove tradicije, kulture, istorije.

Posjetioci će imati priliku da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane srpskim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

"Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski dio paviljona omogućiće posjetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima.

Osim kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe proslavljenih srpskih umjetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10.00 do 22.00 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posjetioce.

Nosioci projekta "Srpska kuća" su Vlada Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada Srbije u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana