Parastos za stradalnike iz Sovjaka

M. Vujić
Parastos za stradalnike iz Sovjaka

GRADIŠKA - U Sovjaku kod Gradiške je danas održan pomen parastos i položeni vijenci i cvijeće za stradale borce Odbrambeno - otadžbinskog rata, borce NOR-a i žrtve fašističkog terora.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Gradiška Radomir Majdanac istakao je da je prilikom izgradnje spomenika za tri poginula borca Odbrambeno - otadžbinskog rata iz Sovjaka namjera da se u narednom periodu upiše broj stradalih u Drugom svjetskom ratu, jer u ovom selu nema spomenika koji bi ukazao na žrtve ustaškog terora.

-Zadovoljstvo je da smo prošle godine uspjeli izgraditi i osveštati ovaj spomenika koji svjedoči o stradanju Srba iz ovog malog potkozarskog sela u prethodnim ratovima. On svjedoči o tome zašto smo mi u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu odgovorili i pripremili se da se ne desi toliki broj civilnih žrtava kao u Drugom svjetskom ratu, kada je stradao svaki četvrti stanovnik Gradiške - zaključio je Majdanac koji je dodao da je u Drugom svjetskom ratu stradalo 620 stanovnika ove mjesne zajednice, od kojih je 157 djece mlađe od 15 godina i 34 borca NOR-a.

Vijence i cvijeće na spomenik u Sovjaku položile su delegacije Gradske uprave, Gradske i Mjesne boračke organizacije i članovi porodica poginulih boraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana