Parastos za 12 svirepo ubijenih mještana majevičkog sela Brezje

Srna
Parastos za 12 svirepo ubijenih mještana majevičkog sela Brezje

LOPARE - U stradalničkom selu Brezje na Majevici služen je parastos za 12 mještana koje su prije 32 godine na svirep način ubili pripadnici muslimansko-hrvatskih snaga u proteklom ratu.

"U ničim izazvanom napadu život je izgubilo 10 civila i dva pripadnika vojske koji su došli ovdje da obiđu svoje porodice i nisu bili naoružani, a 35 mještana je odvedeno u zarobljeništvo", rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije Lopare Risto Radić.

On je naveo da se u Brezju desilo i jedno od najsvirepijih ubistava, čovjek je vezan za traktor i vučen dok nije preminuo.

"Ovo je jedno od najstradalnijih sela na Majevici", rekao je Radić na jučerašnjem skupu.

Prema riječima mještanina Dobrivoja Mihajlovića, selo je prije rata brojalo 230 stanovnika i 74 domaćinstva, a sada u Brezju stalno žive četiri porodice sa 12 članova.

"U selu je sagrađena crkva koja je duhovni centar okupljanja za raseljene mještane i sve one koji vode porijeklo iz Brezja i ovog dijela Majevice", naveo je Mihajlović.

Vijence i cvijeće za žrtve položili su članovi porodica ubijenih, predstavnici opštinske Boračke organizacije Lopare i lokalne uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana