Papo: Ogromna je razlika između Palestine i Palestinaca i Hamasa

GS
Papo: Ogromna je razlika između Palestine i Palestinaca i Hamasa

BANjALUKA- Profesor na Ben-Gurion univerzitetu u Negevu, južnom Izraelu, Eliezer Papo izjavio je da postoji ogromna razlika između Palestine i Palestinaca i Hamasa.

-Hamas je revolucionarna organizacija, njima Palestinci nisu cilj, već sredstvo za ostvarivanje ciljeva globalne islamske revolucije - rekao je profesor Papo u izjavi za RTRS.

Prema njegovim riječima, narod u Gazi izložen je strahovladi Hamasa i “zalaganju vlastite glave”.

Papo kaže da je situacija na tom području jako komplikovana i da ljudi ne razumiju i ne znaju šta se dešava.

-Trećina mojih studenata su Arapi. Čak i kad bi postojale dvije države, ja bih i dalje imao trećinu studenata Arapa. Dvadeset odsto Izraelaca su Arapi i imaju izraelsko državljanstvo i u slučaju stvaranja palestinske države, oni ne bi otišli u tu državu. Problem je što odnosi Izraela i Pojasa Gaze unazađuju odnose Izraela i izraelskih Arapa. Oni su razapeti između lojalnosti i uživanja u blagodetima koje im daje jedna razvijena država i lojalnosti prema ljudima u Gazi koji su im prvi rod - naveo je Papo. Profesor kaže da je ogroman pritisak na izraelsku vladu da se ova objava rata i pogrom iskoriste za rješenje pitanja Hamasa jednom zauvijek.

Ponovio je da je subota u Izraelu, kada su napadi počeli, izgledala kao dan u Holokastu, “radni dan u Jasenovcu”, a da je cijela ideja na kojoj počiva ova država “nikada ponovo”.

-Ova država je podignuta upravo da se spriječi da Jevreji ponovo budu vođeni kao „ovce na klanje“ - naveo je profesor Papo.

On kaže da su u ratu kompletne porodice zbrisane s lica zemlje i da svakodnevno stižu podaci o brojnim stradalim studentima, profesorima, članovima njihovih porodica i prijateljima.

-Navikli smo na bombardovanje iz Gaze, da Izrael uzvrati, ali ovakav sukob, od subote do danas, podseća na Holokaust - kazao je Papo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana