Papa pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku

Srna
Papa pozvao na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u uskršnjem govoru na molitve za mir u Ukrajini i apelovao na dijalog između Izraelaca i Palestinaca nakon nedavnog nasilja.

Papa Franjo je govorio o "mraku i sumraku u kojima je svijet prečesto obavijen" i pomolio se za mir.

"Pomozite voljenom ukrajinskom narodu na njegovom putu ka miru i bacite svjetlost Uskrsa na narod Rusije", rekao je poglavar Katoličke crkve u govoru "gradu i svijetu", prenosi Rojters.

Na Trgu Svetog Petra bile su raspoređene počasne jedinice vatikanske švajcarske garde i italijanskih karabinjera. Vatikan procjenjuje da se na Trgu okupilo oko 100.000 ljudi.

Papa je zamolio Boga da "utješi ranjene i sve one koji su izgubili najmilije zbog rata i da se zarobljenici vrate svojim porodicama zdravi", kao i da "otvori srca cijele međunarodne zajednice za nastojanje da se okončaju ovaj rat i svi sukobi i krvoprolića u našem svijetu".

Kao što je činio svakog Uskrsa, papa Franjo je pozvao na mir na Bliskom istoku, a njegov apel je postao aktuelniji usljed nedavnog nasilja u Jerusalimu i prekogranične razmjene vatre između Izraela, Libana i Sirije.

"Na ovaj dan, Gospode, povjeravamo ti grad Jerusalim, prvog svjedoka tvog vaskrsenja. Izražavam duboku zabrinutost zbog napada ovih posljednjih dana, koji ugrožavaju klimu povjerenja i uzajamnog poštovanja kojoj se nadamo, koja je potrebna da se obnoviti dijalog između Izraelaca i Palestinaca, kako bi mir zavladao u Svetom gradu i u cijelom regionu", rekao je on.

Papa Franjo je u svojoj poruci pomenuo i nestabilnost u Libanu, izrazio nadu da bi "mučenički narod Rohinja" iz Mjanmara "mogao naći pravdu" i pozvao na pružanje dodatne pomoći žrtvama zemljotresa u kojima je u Turskoj i Siriji u februaru poginulo skoro 56.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana