Ozvaničen završetak prve dionice koridora 5C; Pokazana srpska sposobnost da učestvuje u velikim projektima

GS
Ozvaničen završetak prve dionice koridora 5C; Pokazana srpska sposobnost da učestvuje u velikim projektima

DOBOJ - Na lokaciji Kostajnica, kod Doboja danas je svečano završena izgradnja prve dionice auto-puta na panevropskom Koridoru 5C, dužine oko šest kilometara, čija je izgradnja počela sredinom 2019. godine.

Riječ je o dionici na pravcu od petlje "Tovira" do petlje "Kostajnica" za koju je EU obezbijedila grant od 15 miliona evra, dok je za ovaj panevropski projekat izdvojeno čak 500 miliona evra bespovratnih sredstava.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska izgradnjom prve dionice na koridoru "Pet ce" od šest kilometara pokazala sposobnost da može da učestvuje u tako velikim projektima, naglasivši da je to i srpski put.

"Ovo je naš, srpski put, mi ćemo vraćati pare, ovo nije pomoć, već direktna ekonomska priča. Uvažavajte nas kao faktora, mi smo državotvorni entitet, s nama pregovarate, mi od vas uzimamo kredite i vraćamo", rekao je Dodik u obraćanju.

On je zahvalio za dobijena sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj i EU, ali je napomenuo i da je Srpska naučila da donacija nije besplatna.

Dodik je dodao da je prošlo vrijeme kada se moralo ćutati, te istakao da se srpski patriotizam ne može kupiti za novac.

Dodik je poručio da su džaba pare ako misle da će se srpska strana ponašati antiustavno.

"BiH je za nas moranje, tu smo jer moramo. Morate da razumijete da je politika uslovljavanja koju provodite možda nekada davala rezultate, sada neće, blokirajte", rekao je Dodik.

On je pozvao evropske zvaničnike da prestanu da uslovljavaju Srpsku, to je, kaže, političko uslovljavanje i nije dio ekonomije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da svaki put kad se okupe ovako lijepim povodom ono što zna jeste da kilometar po kilometar, dionica po dionica, dovodi do mreže auto-puteva u Republici Srpskoj.

"Mi ovim pokazujemo stabilnost Republike Srpske i stabilnost naših institucija" rekla je Cvijanović.

Cvijanović je dodala  da se ide ka cilju kojem se Srpska zaputila kada je planiran i kreiran projekat izgradnje mreže auto-puteva u RS.

Ona je istakla da prolazak auto-puta kroz lokalnu zajednicu podrazumjeva njen ubrzan razvoj, a Srpska time pokazuje stabilnost svojih institucija koje su u u stanju da sa lokalnim istitucijama realiziju ovako važne projekte.

Srpski član Predssjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu je drago da je Srpska dio integracija i zahvalan je na pomoći.

"Ovo ne bi mogli da uradimo da nije bilo Evropske banke i granta i mi smo zahvalni na tome. Mi smo pokazali, pored toga što smo ovo izgradili, sposobnost da možemo da vodimo ovako velike projekte i želim da nastavimo da radimo i dalje" naveo je Dodik.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, rekao je da želi gradu Doboju da se stavljanjem ove dionice u promet dovede do napretka i uspjeha.

"Neka vam je gradonačelniče vama i vašim sugrađanima, na dobro i nešto što će vam donijeti veći prosperitet i razvoj, u to ime, živi i zdravi bili" kaže Višković.

"Nema političke nestabilnosti, veoma smo opredijeljeni da radimo i gradimo. Mi želimo da se brže razvijamo i gradimo, a ne da čekamo", rekao je Višković.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mijatović.

Prisustvovali su i šef kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Stefano Elero, direktor EBRD-a u BiH Manuela Nisl, vršilac dužnosti direktora preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Slobodan Stanarević i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i grant sredstvima EU.

Izvođač radova bila je kompanija "Integral inženjering" iz Banjaluke.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana