Ove zemlje neće podržati rezoluciju o Srebrenici

GS
Ove zemlje neće podržati rezoluciju o Srebrenici

NjUJORK – Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) na današnjoj sjednici u Njujorku raspravlja i odlučuje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici, a nekoliko zemalja već je najavilo da neće podržati rezoluciju.

Angola će biti uzdržana na današnjem glasanju, kao i  Grčka.

Demokratska Republika Kongo glasaće protiv rezolucije

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao je da u Srebrenici jeste bio genocid i da je ta država uz, kako je rekao “braću u BiH”.

-Osuđujemo da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici - rekao je predstavnik Ujedinjeni Arapskih Emirata.

Najavio je da će ova zemlja biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o Srebrenici kako bi se smirile tenzije u regionu.

Predstavnica Nikaragve rekla je da je ta država uvijek osuđivala zločine protiv čovječnosti.

Istakla je da rezolucija neće doprinijeti pomirenju i najavila da će Nikaragva glasati protiv rezolucije o Srebrenici.

Predstavnik Venecuele poručio je na sjednici Generalne skupštine UN, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici da Venecuela podržava kažnjavanje i sprečavanje genocida i izgradnju mira.

On je podsjetio da je 2015. Venecuela bila uzdržana jer rezolucija nije imala saglasnost ljudi regiona koji su odgovorni za izgradnju mira i stabilnosti.

- Tada smo rekli da taj nacrt rezolucije produbljuje jaz između naroda u BiH koji moraju da izgrade zajedničku budućnost zasnovanu na dijalogu i poštovanju različitosti. To važi i danas - poručio je on.

Dodao je da "Venecuela zagovara povjerenje i mir na Balkanu".

- Funkcija UN je da promoviše razumijevanje među narodima i mi apelujemo da se nastavi posao počet u Dejtonu primjenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa svih strana.

Predstavnik Kube je rekao da nije za inicijative koje vode eskalaciji i podizanju tenzija.

Naglasio je da "Kuba podržava konstruktivni dijalog i protivi se inicijativama koje vode novim eskalacijama".

- Kuba odbacuje tekst donesen bez konsenzusa, protivi se politizaciji koja vodi do novih podjela. Zalažemo se za dijalog i međusobno uvažavanje - poručio je predstavnik Kube u UN.

 Azerbejdžan neće biti u mogućnosti da glasa ukoliko bude prijedlog dat na glasanje, izjavio je predstavnik Azerbejdžana pri UN.

Dodao je da je ta zemlja posvećena poštovanju teritorijalnog integriteta zemalja i da se protivi miješanju u unutrašnja pitanja.

Predstavnik Namibije u Generalnoj skupštini UN izjavio je da će ta zemlja biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

Na sjednici Generalne skupštine UN, predstavnik Namibije je istakao da “svaki genocid utiče na čovječanstvo” i da je to dovoljan razlog da 9. decembar nastavi da se obilježava kao Međunarodni dan genocida, kako je to u UN dogovoreno 2015.

-Mi živimo u svijetu gde postoji selektivna amnezija koja se brzo širi, da je genocid samo ono što mi pojedinačno odlučimo da je genocid, bez obzira na to šta govore Međunarodni statut i na to šta genocid jeste - rekao je predstavnik Namibije.

On je ocijenio da je “ono što se desilo u Srebrenici bio genocid”, ali da je genocid i ono što se desilo u Ruandi, kao i ono što se desilo u Njemačkoj sa Holokaustom.

-Ono što se dešava u Gazi danas, jeste genocid. Ono što se desilo u mojoj zemlji, Namibiji, između 1904. i 1908. bio je genocid. Bio je genocid i jeste priznat kao prvi genocid 20. vijeka. Mnogi su genocidi koji se danas odvijaju širom svijeta. Dešavaju se zločini najgore vrste protiv čovječnosti i oni leže na našoj kolektivnoj savjesti. Namibija će biti uzdržana zato što mi želimo da sveobuhvatno i iskreno razgovaramo o genocidu - rekao je predstavnik Namibije.

On je rekao da je ta zemlja uzela u obzir nekoliko bitnih političkih i pravnih faktora prilikom razmatranja rezolucije o Srebrenici.

-Mi podržavam mir i priznajemo koliko je važno da se izgradi pomirenje na način da podjele iz prošlosti nestanu. Prijedlog da se obilježe dan genocida u Srebrenici dešava se tokom konsolidativnog procesa koji je izuzetno složen, a takvi procesi za nas koji smo autsajderi ne mogu potpuno da budu jasni. Nije namjera Namibije da se miješa u unutrašnja pitanja ovih strana, ali postoji uvjerenje, snažno uvjerenje u Namibiji da inkluzivnost širi harmoniju, dok ekskluzivnost dovodi do konflikta - poručio je predstavnik Namibije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana