Otvoreni Balkan bolji od nestabilnog

Vedrana Kulaga Simić
Otvoreni Balkan bolji od nestabilnog

SARAJEVO, BANjALUKA - BiH krajem ovog mjeseca dobija novu šansu da se približi inicijativi "Otvoreni Balkan", čije benefite već osjećaju Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, a iz Republike Srpske upućen je još jedan apel kolegama s druge strane međuentitetske linije da daju zeleno svjetlo za pristupanje zemlje ovoj zajednici zemalja u regionu.

"Otvoreni Balkan", odnosno prvobitno nazvan "mali Šengen" predstavlja inicijativu za regionalnu saradnju zapadnog Balkana, a da bi zaživjela u potpunosti potrebno je da se priključe i ostali, među kojima su BiH i Crna Gora.

Deklaracija koju su potpisali Aleksandar Vučić, Zoran Zaev i Edi Rama u oktobru 2019. godine, u ime Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, trebalo bi da pomogne da čitav region počne da funkcioniše na ključnim slobodama EU, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

Nakon konferencije o ovoj regionalnoj inicijativi u Banjaluci naredna je već najavljena i biće u Sarajevu, što je prema mnogim ocjenama, dobar potez s obzirom na to da takozvano "političko Sarajevo" mjesecima koči da i BiH postane dio "Otvorenog Balkana", usljed bojazni da se iza svega kriju i neki drugi, više politički ciljevi. Posebno jer je Srbija predvodnik.

Da će konferencija biti održana potvrdili su ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Košarac je ponovio da je održao sastanke sa ministrima iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji su potvrdili učešće na konferenciji, ali i da je namjera da sa njima i predstavnicima komorskog sistema, kao i privredne zajednice Republike Srpske i FBiH razmotre potencijali i prednosti članstva, s akcentom na značaj regionalnog povezivanja i pogodnosti koje ostvaruju privrednici iz tri zemlje članice.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Domu naroda Parlamentu BiH Radovan Kovačević kaže da se uporno, a potpuno pogrešno, postavlja dilema između Berlinskog procesa i "Otvorenog Balkana". BiH, smatra, treba reći "da" i jednom i drugom procesu.

- Obje inicijative imaju prednosti. Mislim da je bolji "Otvoreni Balkan", jer je riječ o inicijativi zemalja sa Balkana, a ne nekoga izvan ko će da nas mentoriše i tutoriše - istakao je Kovačević za "Glas".

Govoreći o tome šta najviše podržava međunarodna zajednica - da li je to "Otvoreni Balkan" ili Berlinski proces, istakao je da se pokazuje da je to, zapravo, nestabilni Balkan.

- Iz tog razloga sami treba da se organizujemo. "Otvoreni Balkan" je mnogo bolji od nestabilnog. Svi bi trebalo da prepoznaju prednosti i niko u BiH ne treba da ima bilo kakav strah od te inicijative u kojoj ćemo mi sami donositi svoje odluke - zaključio je Kovačević.

Sličan stav ima i predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić. Podsjećajući na prednosti za privredu i građane istakao je da je dobro što će takva konferencija biti upravo u Sarajevu.

- Vjerujem da smo sve bliže priključivanju i BiH toj zajednici. Političari koji su trenutno na vlasti u BiH, i u okviru Savjeta ministara i federalne Vlade, imaju sve pomirljivije stavove prema "Otvorenom Balkanu". Dobro je došla i izjava novoizabranog predsjednika Crne Gore da i ta zemlja svoju budućnost vidi i u toj inicijativi - rekao je Račić za "Glas".

U Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji već govore o dobrim rezultatima spoljnotrgovinske razmjene. Uz to, premijerka Srbije Ana Brnabić je, tokom otvaranja Međunarodnog sajma privrede u Mostaru u aprilu zamolila sve iz BiH da razmisle još jednom o uključivanju u inicijativu, naglašavajući da nema veze, praktično sa politikom, osim što će smanjiti tenziju.

Mogućnosti

Članstvo u "Otvorenom Balkanu" predviđa, između ostalog, i eliminisanje graničnih kontrola i ostalih barijera za lakše kretanje u regionu, što omogućava i građanima da putuju u regionu samo uz ličnu kartu, kao i da se zaposle bilo gdje ako imaju potvrdu o svojim kvalifikacijama. Deklaracija predviđa i priznavanje diploma u regionu, kao i bolju saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i pomoć u slučaju prirodnih nepogoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana