Otvorena nova zgrada Ustavnog suda Srpske, četvrtog stuba vlasti

GS
Otvorena nova zgrada Ustavnog suda Republike Srpske
Foto: Velibor Tripić | Otvorena nova zgrada Ustavnog suda Republike Srpske

BANjALUKA - Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik presijecanjem vrpce otvorili su danas u Banjaluci novu zgradu ove pravosudne institucije.

Milorad Dodik izjavio je da Republiku Srpsku čeka kritička analiza svega što se dešavalo u proteklih 27 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i u tome će biti važna uloga Ustavnog suda Republike Srpske.

-Ustavni poredak je devastiran i nije u skladu sa tim međunarodnim ugovorom. Ne smijemo ostati nijemi na pravno nasilje međunarodnog faktora -, rekao je Dodik u obraćanju na otvaranju nove zgrade Ustavnog suda.

On je ocijenio da će vrijeme koje dolazi, biti vrijeme afirmacije prava.

-Vrijeme iza nas je potpuna afirmacija neprava. Kao predsjednik Republike, uvažavajući vašu nezavisnost u pogledu rada i stručnosti, biću u poziciji da vas zamolim za osvrte na mnoga pitanja koja su se dešavala u prošlosti, kako bismo imali što veći stepen spoznaje o svemu tome - rekao je Dodik.

Istakao je da je otvaranje nove zgrade Ustavnog suda pobjeda Srpske, koja je pokazala sposobnost da napravi reprezentativni objekat kakav je zaslužila ova pravosudna institucija.

-To je najviša nezavisna pravna institucija, koja štiti ustav, ustavni poredak i u nju moramo da imamo veliko povjerenje. Prema Republici odnosimo kao prema činjenici trajnog karaktera koja treba da ima i vidljive, reprezentativne i prepoznatljive objekte najvažnijih institucija - rekao je Dodik.

Izrazio je zadovoljstvo što je Republika Srpska omogućila zaposlenima Ustavnog suda da rade u dobrim uslovima, te dodao da očekuje predan rad na očuvanju ustava i ustavnog poretka.

Džerard Selman izjavio je da ova institucija predstavalja odraz suverenosti, ali i državnosti Republike Srpske.
Selman je naglasio da o značaju i ulozi Ustavnog suda najbolje govore njegove odluke.

-Otvaranje ove zgrade ima veliki značaj za institucionalno funkcionisanje Republike Srpske jer Ustavni sud kao četvrti stub vlasti, odraz je subjektiviteta, samostalnosti, suverenosti ali i državnosti Republike Srpske. Sud je formiran 1994. i ideja da se smjestimo u adekvatan prostor traje od tada. Vlada  Srpske u potpunosti je isfinansirala ovaj projeka-  rekao je Selman.

On je ranije izjavio da je izgradnja i opremanje objekta koštalo 8.5 miliona KM.

Bruto površina objekta je 3.776 metara kvadratnih.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana