Otvorena manifestacija "Srpski dani"

Srna
Otvorena manifestacija "Srpski dani"

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Budimpešti manifestaciju "Srpski dani" u okviru koje će u narednih mjesec dana u Mađarskoj kroz različite događaje i programe biti predstavljeni srpska kultura, običaji, umjetnost i nauka.

Manifestaciji u palati Tekelijanum prisustvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije budimske kao nosioci manifestacije, među kojima i episkop Lukijan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, predsjednik Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, predstavnici institucija Mađarske, te brojni gosti i zvanice.


Ovo je prva manifestacija ove vrste, a prema riječima Bjelice, rezultat je dobrih političkih i prijateljskih veza srpskih i mađarskih zvaničnika.

Palatu Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine da bi se u njoj školovali siromašni đaci i studenti iz svih krajeva, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska đačka doma u Budimpešti, a obnova ovog zdanja završena je prije tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana