Otvaranje mosta uvod u novi egzodus Srba

Veljko Zeljković
Otvaranje mosta uvod u novi egzodus Srba

SEVERNA MITROVICA - Policijskom represijom, hapšenjima, oduzimanjem imovine, blokadama srpske robe i lijekova i zatvaranjem poštanskih filijala premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti želi Srbima na KiM što više iskomplikovati i otežati život, obesmisliti ga do krajnosti, a najavom da bi uskoro mogao biti otvoren most na Ibru želi posijati novi strah, za koji se nada da bi mogao pokrenuti neki novi egzodus srpskog naroda.

Ističu ovo politički analitičari i istoričari ukazujući na to da je nedavno “testiranje” mosta koji dijeli Severnu i Južnu Mitrovicu samo dio Kurtijeve taktike, plana da se Srbi s druge strane Ibra zapitaju da li su i koliko bezbjedni ukoliko on i bude ponovo otvoren, jer je upravo 1999. i 2000. godine zaustavio etničko čišćenje Srba.

Gradovi koji nisu imali sličan most u međuvremenu su etnički očišćeni. Pod pritiskom i dugim cijevima protjerano je 11.000 Srba.

Smatraju i da su više nego licemjerne izjave zvaničnika iz Evropske unije, zemalja Kvinte pa i same Amerike, odakle je iz Stejt departmenta stigla poruka da su SAD “zabrinute zbog nekoordinisanih akcija Prištine”.

Kako ističu ta njihova navodna zabrinutost je do sada uvijek ostajala na riječima, ne i na konkretnim potezima, kojim bi bili kažnjeni nasilni i po srpski opstanak opasni potezi. Dinar je odavno zabranjen, kao i tablice i srpska dokumenta, na Jarinju i Brnjaku je kosovska policija i carina, a na putevima i srpskim imanjima su policijske patrole i vojne i policijske baze. Srbi se pitaju da li će na red doći i škole i bolnice, jedine preostale srpske institucije na KiM.

Navode i da je osim kamerama Severna Mitrovica još od početka godine preplavljena i prištinskim specijalcima koji kontrolišu ne samo raskrsnice u gradu, već i sve važne tačke okolo, po okolnim uzvišenjima pa je grad bukvalno u čeličnom stisku, opkoljen patrolama, oklopnim vozilima, dugim cijevima, pancirima i šljemovima.

Za Srbe i na sjeveru i južno od Ibra više nije pod znakom pitanja da li će Kurti pokušati da otvori pomenuti most, uprkos porukama Srba da će taj čin ugroziti njihovu bezbjednost. Pitanje je samo kada će se to i desiti.

Vjeruju da ma šta se desilo to neće mnogo uzbuditi međunarodnu zajednicu, kao ni 17. marta 2004. godine ili jula 1999, kada su pobijeni žeteoci u Starom Gracku. Nisu reagovali ni kad su specijalci do zuba naoružani dugim cijevima upadali na sjever i uz suzavac zauzimali zgrade opština. Ništa nisu uradili ni povodom zatvaranja pošta. Iz SAD je tek saopšteno da su zabrinute zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka Prištine, a na pitanje “koliko crvenih linija Aljbin Kurti može da krši bez ikakvih posljedica” - nije bilo odgovora. Ništa licemjernija nije bila ni reakcija iz Francuske. Oni su saopštili da najoštrije osuđuju poteze Prištine, pozivajući na uzdržanost. Jedno je jasno, Srbe na sjeveru KiM čeka veliko iskušenje. Oni su nedavno protestujući protiv odluka i namjera vlasti iz Prištine nosili transparente na kojima je simbolično pisalo: “Na mostu smo branili opstanak, sada branimo nestanak”.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je pitanje otvaranja mosta na Ibru ključno za Kurtija i vlasti u Prištini, jer bi to simbolički, ali i fizički omogućilo potpuno zaposjedanje sjevera Kosova.

- Most je važan zato što je simbol tog teritorijalnog integriteta i suvereniteta takozvanog Kosova, na kojem Kurti toliko insistira. On je sada neka vrsta granice - istakao je Milivojević.

Slično mišljenje ima i naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu u Leposaviću istoričar Petar Ristanović, upozoravajući da je život Srba postao izuzetno težak te sve više liči na onaj u getu. Kako kaže, ljudi su stalno opterećeni mišlju šta im to loše nosi novi dan, da li će im neko zapaliti ljetinu ili napasti djecu. Ono što ga najviše brine, kako kaže, jeste odlazak ljudi, a koji može biti ubrzan otvaranjem mosta. To je, prema njegovom mišljenju i jedan od prvih i osnovnih političkih ciljeva Kurtija, da represivnim mjerama i zastrašivanjem isprazni srpska područja, što podržavaju i pojedine zapadne diplomate. Na pitanje šta to još drži srpski narod na tim prostorima, da li su to rodna ognjišta, vjera ili prkos, Ristanović odgovara da je pomalo od svega pobrojanog.

- Teško je napustiti dedovinu, imanja i grobove svojih predaka. Ako bi kojim slučajem odlučili i da odu, gde bi to otišli. U krajnjem slučaju, zašto da odlaze kada žive na svome. Zato i imam veliko poštovanje prema svim tim ljudima i mora im se pomoći na sve načine da sve ovo nekako prebrode - istakao je Ristanović za “Glas Srpske”.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema kosovskoj problematici i ugnjetavanju koje srpski narod gotovo svakodnevno proživljavala u raznim oblicima, kaže da se radi se o klasičnom kolonijalnom pristupu. Zapadne mantre o vladavini prava i demokratiji, navodi on, samo su dio tog njihovog kolonijalnog folklora.

- Neće apsolutno ništa uraditi, pustiće stvari da se odvijaju kao i do sada, da ih kreira Kurti, čiji je krajnji cilj da putem klasične represije i ugnjetavanja očisti sever Kosova od Srba i te prostore potpuno integriše u takozvano Kosovo. Zbog toga je sada odlučio da se udari i po mostu, koji pre svega ima simboličko značenje. Nikako ne treba zaboraviti, ma šta Kurti i njegovi saradnici govorili, da oni Srbe ne vole, šta više ta mržnja je otvorena i sve će uraditi da KiM pretvore u etnički čist prostor - poručio je Ristanović.

Dodaje i da najveći broj Srba koji trenutno žive na KiM čine oni čije porodice na tim prostorima egzistiraju generacijama, vijekovima i ti ljudi, ističe, imaju jednu specifičnu emociju kada se govori o KiM.

- Neko neupućen bi možda rekao da nije racionalno ostati, pogotovo zbog dece, ali ja ih razumem i podržavam - poručio je Ristanović.

Granica

Glavni most na Ibru inače dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni dio grada, gdje žive Albanci i sjeverni, u kojem živi 95 odsto Srba. Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u sjeverni srpski dio grada, zbog čega je dolazilo do sukoba. Od tada ga neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana