Otkud arsenal oružja u napuštenoj kući u Nevesinju?

RTRS
Otkud arsenal oružja u napuštenoj kući u Nevesinju?

NEVESINjE - Nakon što je likvidiran muškarac koji je u selu Zovi Do kod Nevesinja pucao na mještane i policiju, uviđaj je pokazao da se u kući nalazio arsenal oružja, uključujući i tromblonske mine i raketni bacač.

Obdukcija tijela napadača i DNK analiza treblo bi da pomogne u utvrđivanju identiteta ovog lica.

Ministar unutrašnjih poslova i direktor Policije Siniša Karan i Siniša Kostrešević obišli su Policijsku upravi Trebinje i pohvalili pripadnike uprave na profesionalnoj i brzom rješavanju krizne situacije u Nevesinju.Karan kaže da je policija pokazala da je garant bezbjednosti svih građana Srpske i njihove imovine.

Iako je događaj u Nevesinju uznemirio građane, iz policije kažu da nema mjesta panici i da su garant bezbjednosti svih građana Srpske.Policajcima koji su učestvovali u akciju neutralisanja napadača zahvalio se ministar Siniša Karan.

Kaže da se sada radi na otkrivanju identiteta napadača iz ali i prikupnjanju drugih operativnih podataka.

- Nastavljamo da radimo na slučaju. Shodno svim zakonskim propisima ovo lice je lišeno života i eliminisana je svaka mogućnost u tom momentu da ugrozi druge živote i imovinu. Mi nastavljamo dalje, sa našeg, policijskog i tužilačkog aspekta. Jako nam je važno da dođemo do svih drugih bitnih elemenata koji će nam dati operativne podatke da preduprijedimo buduće ovakve događaje - naglasio je Karan.

Još nije potvrđeno da li se radi o migrantu iako su migrantske rute i dalje veoma aktivne.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa pojašnjava da ruta preko Balkanskog poluostrva stvara velike probleme.

Migrante nije moguće vratiti u zemlje porijekla, a oružane grupe najviše dolaze iz Avganistana.

- Dešava se da imamo oružanih kriminalnih grupa, među migrantima, koji organizovano prebacuju migrante iz Turske, Bugarske, Rumunije. Došli smo do zaključka da najveći broj tih oružanih grupa dolazi iz Avganistana - upozorio je Laketa.

Istragom bi sem identiteta trebalo da se utvrdi i porijeklo arsenala oružja, koje je pronađeno u napuštenoj kući koju je to lice koristilo.

- Ovdje se ne može raditi o legalnom oružju, zato što takvo oružje građani ne mogu da posjeduju, da li je doneseno tu ili se nalazilo u kući, i kakav je plan bio toga lica - naveo je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Iz Okružnog tužilaštva Trebinje danas nisu imali više detalja o događajima u Zovom Dolu.Njihov rad pohvalio je ministar Karan i najavio dalje opremanje posebnih jedinica Policije Republike Srpske.

- Pokazalo se da je ulaganje u MUP, ulaganje u bezbjednost, nešto što svaka država, evo i Republika Srpska, moraju da rade. Moramo uvijek shvatiti da je bezbjednosni okvir uslov našeg života i našeg napretka. U tom smislu, dalje ćemo intenzivirati ono što već radimo, a rekao bih još više pojačavati, voditi ispravnu kadrovsku politiku - istakao je Karan.

Rezultati obdukcije napadača biće urađena večeras rezultati trebalo bi da budu poznati sutra. Ranije je saopšteno da su prilikom pregleda tijela nastradalog lica uočene povrede nastale od aktiviranja eksplozivne naprave koju je aktiviralo, piše RTRS.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana