Otišao je Bora Đorđević: Tužan kraj jedne muzičke ere (VIDEO)

GS
Otišao je Bora Đorđević: Tužan kraj jedne muzičke ere (VIDEO)

LjUBLjANA – Muzičar Bora Đorđević preminuo je u 73. godini života nakon duge borbe.

Vijest o smrti saopštena je na zvaničnom nalogu Riblje čorbe na Fejsbuku.

Podsjetimo, proslavljeni muzičar već neko vrijeme bio je u bolnici u Sloveniji. Borio se sa teškom upalom pluća i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća, zbog čega je bio i na respiratoru.

Bora Đorđević napisao je veliki broj hitova, ne samo za svoje bendove, već i za mnoge druge popularne grupe i pjevače.

Važio je za jednog od najpopularnijih tekstopisaca tokom proteklih decenija. Pisao je i za rok i pop izvođače, ali i za narodnjake. Mnoge pjesme postale su veliki hitovi, a ovo su neke od njih.

Prema zvaničnoj biografiji, prvi tekst koji je napisao za nekog drugog, a ne za svoj bend, bio je tekst pjesme „Loš glas“, koja je 1978. godine izašla kao singl Zdravka Čolića.

Početkom 1979. godine, Bora se pojavljuje na albumu Đorđa Marjanovića Hvala vam prijatelji, sa tekstovima za pjesme: Aerodrom i Samo dugme na kaputu.

Zatim je na albumu Nede Ukraden Neda, na muziku Kornelija Kovača, pisao tekst za pjesmu Jedino sa tobom.

Krajem 1979. godine, Bora se pojavljuje kao tekstopisac na singl ploči Maje Odžaklijevske Ti si moj sljedeći promašaj/Daljine.

Pisao je tekstove i za Generaciju 5, poput pjesama „Umoran od svega“ (1980), „Dolazim za pet minuta“ (1980), i „Pseto“ (1980).

Početkom 1985. godine, na albumu Olivera Mandića Dođe mi da vrisnem tvoje ime, Bora je napisao tekst za pjesmu Ja sam lud.

Bora je pisao tekstove i za pjevače narodne muzike, pa je tako napisao tekst za Šabana Šaulića Prikrašću se tebi pod prozore, koja se našla na albumu Kafanska noć (1985).

Na albumu Predraga Živkovića Tozovca (1985), Bora je pisao tekst za pjesmu Vodeničareva kćer na muziku Predraga Živkovića, ali je potpisao svoju suprugu Draganu Ivić – Gagu. Ovaj slučaj se ponovio i sa pjesmom Izvorinke Milošević Kad te sudbina uzme na zub.

Na albumu Zorice Marković Otrove moj (1986), napisao je tekst za pjesmu To više nismo mi na muziku Miše Markovića, ponovo potpisavši svoju suprugu.

Pisao je i za Cecu Ražnatović. Na albumu Fatalna ljubav (1995) bio je autor teksta pjesme Šta još možeš da mi daš na muziku Olivera Mandića.

Nakon dugog perioda, ponovo je sarađivao sa Zdravkom Čolićem. Na albumu Okano (2000) pisao je tekstove za pjesme Idem da odmorim i Mjerkam te, mjerkam.

Takođe, 2003. godine, na albumu Zdravka Čolića Čarolija, našle su se pjesme koje je Bora radio sa Bajagom, Biti il’ ne biti i Mnogo hvala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana