Osveštan krst posvećen srpskim civilnim žrtvama stradalim u "Oluji"

Tanjug
Foto: Rtrs

GLINA - Na pravoslavnom groblju Sveta Kata u Gornjem Selištu kod Gline danas je služen parastos srpskim civilnim žrtvama u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" 1995. godine i otkriven i osveštan krst izgrađen donacijom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Krst je posvećen svim srpskim civilnim žrtvama Korduna i Banije ubijenim u "Oluji" početkom avgusta 1995. godine, prenijela je RTRS.
    
Donacija za izradu i postavljanje krsta obezbeđena je na inicijativu Veća srpske nacionalne manjine grada Gline i pojedinaca iz RS.
    
Krst visine skoro pet metara najveći je u Hrvatskoj posvećen nevino postradalim srpskim civilnim žrtvama.
    
Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.
    
Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.
    
Prema podacima Dokumentaciono-informacinog centra "Veritas", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana