Oštre reakcije na Konakovićevu najavu: Direktan napad na Srpsku i Srbiju!

Agencije
Oštre reakcije na Konakovićevu najavu: Direktan napad na Srpsku i Srbiju!

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH, najavio je da će na sjednici Savjeta ministara BiH, koja se održava sutra, pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage Sporazuma BiH i Srbije o policijskoj saradnji.

To će učiniti i pored činjenice da ista neće dobiti "zeleno svjetlo" jer neće biti podržana od strane srpskih predstavnika. Očekivani, predstavnici Srpske sa negodovanjem su dočekali Konakovićev potez.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je jedan normalan sporazum BiH i Srbije o policijskoj saradnji očigledno poslužio za predizbornu kampanju među bošnjačkim političkim partijama.

"Sve u bošnjačkoj političkoj sferi svodi se na svađu sa komšijama, bilo da je riječ o susjednim državama ili Republici Srpskoj, i na puku prodaju magle", rekla je Cvijanovićeva a opširniju reakciju pročitajte OVDJE.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da Konakovića najava predstavlja direktan napad na odnose dvije zemlje, jer ovom izjavom samo potvrđuje da njemu nije do borbe protiv kriminala niti izgradnje dobrih dimplomatskih odnosa sa zemljama regije.

Karan je naveo da BiH ima gotovo istovjetne sporazume o policijskoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom - jedan je potpisan 2010, a drugi 2011. godine, ali Konaković problem vidi samo u onom koji je potpisan sa Srbijom, čime potvrđuje još jednom patološku mržnju prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak "srpsko". Opširnije čitajte OVDJE.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić poručio je danas Konakoviću da nijedan srpski ministar u Savjetu ministara neće ni njemu, ni bilo kome drugom dozvoliti bilo kakve destrukcije na štetu Republike Srpske i njenih građana.

"Dok se svi u regionu trude da imaju policijsku saradnju, a BiH jedino na tom polju može da dođe do neke pozitivne saradnje, ministar inostranih poslova Konaković želi da prekine saradnju i poništi Sporazum o policijskoj saradnji između BiH i Srbije. Ne znam zašto mu to smeta", rekao je Nešić. Opširnije čitajte OVDJE.

Reagovao je i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić te poručio kako Konakovićeva najava predstavlja najbolji primjer besmisla i mržnje kojom se rukovode bošnjački političari u BiH.

"Osnova svih integracionih procesa u Evropi jeste dobra policijska saradnja. Uostalom, taj sporazum potpisan je 2010. godine, i potpisali smo ga Sadik Ahmetović i ja, uz opšte pozitivne ocene tog sporazuma i u BiH i u Srbiji, kao i u EU", naveo je Dačić u saopštenju koje kompletno možete pročitati OVDJE.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je Srni da izjave ministra inostranih poslova u Savjetu minstara Elmedina Konakovića jasno pokazuju da je protiv dobrosusjedskih odnosa, mira i stabilnosti cijelog Balkana. Kompletnu izjavu pročitajte OVDJE.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je Elmedin Konaković politički diletant koji iz dana u dan potvrđuje da nije dorastao funkciji koju obavlja, dok sa druge strane glumi sveznalicu, a suštini je ostao mali sarajevski, lokalni političar u pokušaju.

"Drago mi je da je danas konačno priznao da su oni u MIP-u samo poštari, ali za razliku od profesionalaca, ovi poštari u MIP-u daju sebi za pravo da poštu i otvaraju, a ako im ne odgovara sadržina i da je bace ili stopiraju", istakla je Vulićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana